Witold Kepinski - 03 april 2019

Cloud zorgt dat uitgaven voor datacenter hardware en software flink stijgen

Cloud zorgt dat uitgaven voor datacenter hardware en software flink stijgen image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de wereldwijde uitgaven aan hardware en software voor datacenters in 2018 met 17% zijn gegroeid. De groei was te danken aan de snelgroeiende vraag naar openbare cloudservices en aan de eis van steeds rijkere serverconfiguraties, waardoor de bedrijfsserver werd aangestuurd gemiddelde verkoopprijzen.

De uitgaven aan openbare cloudinfrastructuur groeiden met 30%, terwijl de uitgaven voor datacenterinfrastructuur voor bedrijven met 13% stegen, de laatste met 23% groei in private cloud of cloud-enabled infrastructuur, wat een marginale afname van traditionele, niet- cloud infrastructuur.

Cloud

Wat marktaandeel betreft, zijn ODM's samen goed voor het grootste deel van de openbare cloudmarkt, waarbij Dell EMC de belangrijkste individuele leverancier is, gevolgd door Cisco, HPE en Huawei. De marktleider in private cloud van 2018 was Dell EMC, gevolgd door Microsoft, HPE en Cisco. Dezelfde vier leveranciers leidden in de markt voor niet-cloud datacenter, zij het met een andere rangorde.

Infrastructuur

De totale inkomsten uit de datacenterinfrastructuurapparatuur, inclusief zowel cloud als niet-cloud, hardware en software, bedroegen 201 miljard dollar in 2018, waarbij de openbare cloudinfrastructuur ruim een derde van het totaal voor zijn rekening nam. Private cloud of cloud-enabled infrastructuur goed voor iets meer dan een derde van het totaal. Servers, OS, opslag, netwerk- en virtualisatiesoftware waren samen goed voor 96% van de datacenterinfrastructuurmarkt, met de balans bestaande uit netwerkbeveiligings- en beheersoftware.

Server en Storage

Per segment is Dell EMC de leider in zowel server- als opslagopbrengsten, terwijl Cisco dominant is in het netwerksegment. Microsoft heeft een sterke positie op de ranglijst vanwege zijn positie in server-besturingssystemen en virtualisatietoepassingen. Buiten deze drie zijn de andere toonaangevende leveranciers in de markt HPE, VMware, IBM, Huawei, Lenovo, Inspur en NetApp. Inspur en Huawei waren de twee toonaangevende leveranciers die de sterkste groei in 2018 bereikten.

SaaS

"De inkomsten uit cloudservices blijven met bijna 50% per jaar groeien, de SaaS-opbrengsten van bedrijven groeien met 30%, de inkomsten uit zoeken / sociale netwerken groeien met bijna 25% en de inkomsten uit e-commerce groeien met meer dan 30%, die allemaal helpen bij het genereren van grote stijgingen van de uitgaven voor openbare cloudinfrastructuur", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "We zien nu ook een redelijk sterke groei van de uitgaven voor zakelijke datacenterinfrastructuur, met als belangrijkste katalysatoren complexere werkbelastingen, hybride cloudvereisten, verhoogde serverfunctionaliteit en hogere componentkosten. We zien niet veel groei in bedrijfseenheden, maar leveranciers profiteren van substantieel hogere ASP's."