Wouter Hoeffnagel - 30 maart 2019

CBS gaat vaker big data inzetten voor statistieken

Het CBS gaat een nieuw dataecosysteem ontwikkelen om beter in de databehoeften van overheden te voorzien. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor big data.

"Objectieve, actuele cijfers zijn bij het nemen van beslissingen en bij het formuleren van beleid cruciaal. Het CBS staat voor objectieve cijfers, maar ook voor actionable intelligence. Big data spelen daarbij een belangrijke rol: ze helpen om snel actuele data te maken en bieden de mogelijkheid van volledige waarneming in plaats van een steekproef", licht Astrid Boeijen, hoofddirecteur van de hoofddirectie Dataservices, research en innovatie van het CBS, toe.

De statistieken van het CBS zijn op dit moment gebaseerd op data uit overheidsregister en enquĂȘtedata. Deze informatie moet in de toekomst worden gecombineerd met big data. Boeijen: "Het CBS zet op dit gebied flinke stappen. Maar we zien in toenemende mate dat je innoveren en het maken van actionable intelligence niet alleen kan. De kracht van het CBS ligt in de enorme datasets, de grote methodologische kennis, de innovaties en de mogelijkheden om data uit verschillende bronnen te combineren. In de samenwerking met bedrijven en kennisinstituten liggen grote kansen om aan de databehoefte van bijvoorbeeld overheden tegemoet te komen. Dit willen wij vorm geven in een dataecosysteem, waarin wij elkaars kennis en expertise versterken."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024