Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2019

Shodan waarschuwt bedrijven voor apparaten die onbedoeld toegankelijk zijn

Shodan waarschuwt bedrijven voor apparaten die onbedoeld toegankelijk zijn image

Shodan, een zoekmachine die het mogelijk maakt met internet verbonden apparatuur op te zoeken, gaat organisaties met behulp van alarmmeldingen waarschuwen indien hun apparaten en systemen via internet toegankelijk zijn. Dit stelt hen in staat beveiligingsmaatregelen te treffen en voorkomt dat systemen onbedoeld toegankelijk worden gemaakt.

Bedrijven beschikken over steeds meer apparatuur die met het internet is verbonden. Dit brengt ook risico's met zich mee. Zo moet de toegang tot al deze apparaten adequaat worden afgeschermd. Een foutje zit echter in een klein hoekje; één verkeerde instelling kan ervoor zorgen dat apparatuur onbedoeld toch toegankelijk is voor derden

Shodan wil met haar nieuwe dienst bedrijven hiertegen wapenen. Bedrijven kunnen specfieke IP-adressen en IP-reeksen aanmelden bij Shodan en dee laten monitoren. Indien de dienst op deze IP-adressen onverwachts systemen of apparaten aantreft, wordt een alarmmelding verstuurd. De dienst is gratis beschikbaar voor betalende gebruikers van Shodan.