Redactie - 29 maart 2019

Netwerken moeten slimmer en sneller

Netwerken moeten slimmer en sneller image

Als een heus presentator neemt Harald De Wilde, Country Lead Enterprise Networking bij Cisco het publiek mee naar ‘een netwerk met intelligentie’. Een kwinkslag hier, een rake opmerking daar, maar de boodschap is helder: netwerken moeten slimmer en sneller. Tijdens ‘Connecting tot Digital’ laat Cisco zien dat het bedrijf hieraan werkt.

Connect & Secure 2019 vindt plaats in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Ruim vijfhonderd mensen bezoeken het evenement. Het is er gezellig druk, velen kennen elkaar. Op het podium vertelt Hendrik Blokhuis hoe Cisco helpt de digitalisering van de maatschappij te versnellen. Hij is Director Country Digitization bij Cisco Nederland. Het programma Digitale Versnelling Nederland van de netwerkfabrikant loopt drie tot vier jaar. Het bedrijf investeert veel kapitaal om de digitalisering van de Nederlandse economie en maatschappij te stimuleren. Focusgebieden zijn onderwijs, gezondheidszorg en transport. “Het gaat daarbij vooral om bruggen bouwen. Tussen operations en IT; tussen processen, data en dingen. Daarvoor is lef nodig, durf en leiderschap.”

Edwin Paalvast, SVP Global Specialist Sales bij Cisco, is uit de VS overgekomen om in zijn geboortestad zijn verhaal te doen over de noodzaak het netwerk opnieuw uit te vinden. Voornamelijk vanwege de grote risico’s van cyberaanvallen. “Privacy en beveiliging gaan hand in hand. Maar het wordt er allemaal niet makkelijker op. Data staat verspreid over tal van plaatsen, in de multicloud en on premise. Wij moeten al die werelden aan elkaar koppelen op een consistente manier met één architectuur. We moeten af van silo’s, ook in de cloud. Daar is ook een rol weggelegd voor de cloud-aanbieders; zij moeten – ook onderling – meer oog hebben voor de wensen van hun klanten. De enterprise ten slotte bepaalt welke richtlijnen voor haar data geldt in haar netwerk dat over meerdere aanbieders reikt. Dat betekent: werken met open standaarden, maar wel best of breed. Dat is precies wat Cisco beoogt met de Intent Based Architecture journey.”

Analyses

De applicatie is de kern van automatisering; API’s bepalen het nuttig gebruik van data, zo houdt Paalvast zijn publiek voor. Met de volle aandacht voor beveiliging. Dit is mogelijk door netwerkverkeer en data te analyseren. “Daarom hebben wij eind vorig jaar Duo Security gekocht. Dit bedrijf biedt ‘continious trust verification’. Je moet alleen mensen toelaten op het netwerk die daar thuis horen.”

Hij geeft aan dat Europa met de GDPR voorop loopt in de wereld als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. “Wij kunnen daaraan bijdragen. Cisco heeft de meeste netwerkapparatuur in de wereld staan. Wij zien 99 procent van alle bedreigingen. Die kennis gebruiken wij om goede verdediging te bouwen. Daarbij gebruiken wij ook de informatie uit ons ecosysteem. Schaal is hier doorslaggevend.”

Hoe begin je met intent based networking? Dat begint volgens Paalvast met het vaststellen van de policies, de richtlijnen wat er met data mag gebeuren. “En zorg dat mensen binnen het netwerk altijd een eigen verbinding hebben; door alle segmenten heen.”

Havenbedrijf Rotterdam

Edwin Prinsen, algemeen directeur Cisco Nederland, vertelt trots te zijn op de samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam. Dit is op weg de slimste haven ter wereld te worden. “Wij werken hier samen met IBM en Tele2 om dynamische data te verzamelen en te analyseren. Het initiatief moet het 42 kilometer grote havengebied voorbereiden op autonome scheepvaart.”

Rob ten Hoedt, Executive Vice President and President EMEA bij Medtronic, breekt een lans voor value based healthcare. Hierover schreef Dutch IT Channel eerder.

Fernando Kuipers, Associate Professor aan TU Delft, gaat in op sentient networking: een computernetwerk dat in staat is bijvoorbeeld tast en reuk over te brengen. Dat zou handig zijn voor chirurgen om op afstand te kunnen opereren of voor bloemenhandelaren om vanuit hun kantoor partijen op een veiling te keuren. Het is nog toekomstmuziek. “We staan hier nog ver van af. Tussen droom en werkelijkheid staan hier fifty shades of complexity”, aldus Kuipers. In zijn lab heeft hij al wel een intent based netwerk. “Om de explosieve groei van data in netwerken veilig te kunnen verwerken, is het wel nodig dat netwerken zichzelf kunnen configureren. Mensen kunnen die niet bijhouden.”

Hij verwijst in dit verband naar programmeerbare chips, bijvoorbeeld in switches, om de policies een plek te geven. Dat kan met P4, een krachtige programmeertaal die is geoptimaliseerd om data binnen een netwerk te versturen.

Nooit klaar

Diverse partners houden sessies in één van de wagons of een vroegere wachtkamer. KPN, Avit, Telindus, Axians, Dimension Data, Simac, SLTN en Vosko behandelen een onderwerp dat hen op het lijf is geschreven.

Jan-Dirk van Hemmen, consultant bij Vosko, heeft het over ‘Security First’. “Je bent nooit klaar met beveiliging; je moet blijven bijschaven”, zegt hij. “Mensen zijn vaak aangeduid als de zwakke schakel in security, maar ik denk dat de processen die twijfelachtige eer hebben. Als de processen niet aansluiten op hoe mensen willen werken, dan creëer je een situatie dat mensen een omweg gaan zoeken en daarmee krijg je riskante situaties.”

Volgens hem gebeurt 95 procent van alle netwerkwijzigingen nog met de hand. “Dus 70 procent van alle problemen zijn het gevolg van menselijk handelen; en 75 procent gaat naar het handmatig zoeken naar waar een probleem zit. Daar moeten we van af. Dit moet worden geautomatiseerd.”

En dan kom je volgens hem terecht bij Network Access Control van Cisco voor het regelen wie toegang krijgt tot het netwerk. En Cisco Umbrella, het cloud security platform, met in het midden Talos dat zorgt voor de integratie van security oplossingen.