RvC onderkent belang digitale transformatie door gebrek aan kennis en ervaring

31-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

RvC onderkent belang digitale transformatie door gebrek aan kennis en ervaring

Commissaris­sen hebben onvoldoende kennis en ervaring op het gebied van digitalisering. De Raad van Commissarissen (RvC) onderkent hierdoor het belang van digitale transformatie of erkent dit belang te laat.

Dit blijkt uit het eerste deelrapport van de 10de editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van Board in Balance en Herbert Rijken, getiteld: 'Digitale transformatie een uitdaging: gisteren, nu of morgen?'. Aan het onderzoek deden 342 commissarissen, bestuurders, secretarissen van RvC's en internal auditors mee.

Digitale transformatie

Digitalisering is bij commissarissen, bestuurders en secretarissen van RvC's geen 'top of mind' en is niet het eerste waaraan wordt gedacht als het gaat om bijscholing. Toch is het de hoogst scorende competentie van alle voorgelegde competenties als het gaat om de noodzaak tot verbetering. Ook vinden de commissarissen dat hun organisaties op alle onderzochte aandachtgebieden in verband met digitale transformatie goed moeten presteren en dat ze daar bepaald nog niet zijn.

Uit onderzoek in de afgelopen tien jaar door Grant Thorton blijkt dat ICT-kennis de competentie is met het hoogste verbeterpercentage van alle onderzochte technische competenties. Voor de kennis van digitalisering blijkt zelfs in het meest recente onderzoek een overall gewenst verbeterpercentage van honderd procent.

Commissarissen aarzelen of de competentie ICT- en digitaliseringskennis in de RvC moet worden opgenomen, of dat kan worden volstaan met het inhuren van adviseurs. De onderzoekers stellen dat klassieke criteria als bestuurlijke en operationele ervaring en netwerk in Nederland nog steeds (te) dominante selectiecriteria voor commissarissen zijn en dat ruimte moet worden gecreëerd voor meer diversiteit.

Bijscholing moet beter

Uit het onderzoek blijkt dat bijscholing van commissarissen beter moet. Directies vinden het zelfs urgent. Bart Jonker, lid van de Raad van Bestuur van Grant Thornton: "Het gebrek aan relevante kennis en ervaring is natuurlijk een probleem dat stamt uit het verleden. Het is ook niet eenvoudig, maar verbetering op dit gebied is echt noodzakelijk. De digitale transformatie raakt immers elk bedrijf."

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie