Google: 'Een business strategie met SAP hoort in de cloud'
27-03-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Google: 'Een business strategie met SAP hoort in de cloud'

Je zou het zonder al te veel overdrijven het zwaard van Damocles van de digitale transformatie kunnen noemen: de onvermijdelijke stap om SAP-systemen te migreren naar de cloud. SAP maakte vorig jaar bekend dat alle omgevingen in 2025 moeten draaien op één enkele cloud-database – SAP Hana. Een geweldige mogelijkheid volgens Guillaume Leygues is Customer Engineering Manager binnen Google Cloud Northern Europe. “In het digitale tijdperk worden businessmodellen gebouwd rondom data. SAP-systemen bevatten een goudmijn aan data en die kan alleen in de cloud volledig tot zijn recht komen”. Leygues spreekt 16 april op een event van SAP in Amsterdam.

Hoe is het mogelijk dat SAP-systemen nog zo vaak on-premise draaien?

“Met name bij grotere organisaties worden alle bedrijfsprocessen ondersteund door het ERP-systeem. De kosten van downtime dan lopen al gauw in de miljoenen. Maar op een gegeven moment zul je toch een beslissing moeten nemen om SAP naar de cloud te migreren – hetzij in de private, public cloud of in een hybride omgeving. De grootste barrière heeft alles te maken met risicomanagement. Al onze enterprise-klanten delen dezelfde zorgen: hoe kun je een SAP-omgeving migreren naar de cloud zonder risico - dus downtime? En hoe zorg je ervoor dat kritische data veilig en compliant zijn gedurende het migratieproces?”

Nu wordt Google misschien nog niet gezien als de meest voor de hand liggende partij om dat mee te doen

“Je zou inderdaad kunnen zeggen dat we nog een beetje de ‘new kid on the block’ zijn in de cloud-business. Maar vergeet niet dat Google al twintig jaar ervaring heeft op het gebied van cloud-technologie; van onze zoekmachine tot YouTube en Gmail. In totaal negen toepassingen die gebruikt worden door miljarden mensen. Google Cloud stelt deze infrastructuur beschikbaar voor bedrijven en we voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Daardoor kunnen we garanderen dat een SAP-migratie naar Google Cloud mogelijk is met nauwelijks enige downtime. Een ander voordeel dat we hebben is dat we het eenvoudiger maken om op te schalen, naar een hoger niveau dan de meeste andere cloudaanbieders. Ons afrekenmodel is gebaseerd op pay per use, dus je betaalt niet meteen de volle mep vanaf dag één. Daarbij zijn wij het aan onze stand verplicht om de hoogst haalbare beveiligde cloudomgeving te bieden die er is.”

Hoe ziet jullie aanpak van een SAP-migratie eruit?

“Stap één is dat we bepalen hoe cloud-ready een organisatie nu is, en wat de ambitie is. Dat doen we met met behulp van ons Google Cloud Adoption Framework. Je kunt dat zien als een geheel van systemen, processen en skills die uiteindelijk nodig zijn om je cloud-ambities waar te maken. Als we die in kaart hebben gebracht, dan kunnen we concrete programma’s uitrollen om te komen waar je uiteindelijk wilt zijn. En dat is voor ons een onderbelicht onderdeel van de cloud; de enorme potentie om te groeien en te innoveren in de toekomst. We helpen niet alleen om de risico’s te beperken, maar ook om draagvlak te creëren bij de installed base en het trainen van developers.”

Waaruit bestaat die potentie dan vooral?

“Laten we eerlijk zijn: bestaande infrastructuren bieden weinig mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van beschikbare data, om te groeien en om te innoveren. Veel enterprise-organisaties hebben te maken met vendor lock-in en zullen IT-investeringen moeten gebruiken om te innoveren, niet om bestaande systemen in de lucht te houden. De cloud is een vehikel om flexibel en schaalbaar te worden, omdat het veel eenvoudiger is om in te spelen op nieuwe business-mogelijkheden.”

Zal dit de rol van de CIO veranderen?

“Onvermijdelijk. In het cloud tijdperk is een CIO degene die nieuwe digitale business- modellen mogelijk maakt. De migratie van SAP-omgevingen wordt nu nog gezien als een zwaard van Damocles, en dat is ergens ook logisch omdat het gaat om behoorlijk omvangrijke migratietrajecten met een grote impact op de organisatie. Tegelijkertijd wordt vaak over het hoofd gezien hoeveel meerwaarde je als organisatie kunt halen uit data als een ERP-omgeving eenmaal in de cloud draait – nog los van de kostenbesparingen die je kunt realiseren. In de cloud kan de CIO zich werkelijk bezighouden met het proces van innovatie.”

Google is Cloud partner van Executive Digital Exchange van SAP. Guillaume Leygues zal tijdens dit event een presentatie geven over innovatie en de business waarde van data.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud