Wouter Hoeffnagel - 25 maart 2019

HMD Global: 'Verzamelen en doorsturen van data ging per ongeluk'

HMD Global: 'Verzamelen en doorsturen van data ging per ongeluk' image

HMD Global, fabrikant van Nokia telefoons en smartphones, erkent dat Nokia 7 Plus-telefoons gegevens hebben doorgestuurd naar een server in China. Het gaat om een fout; de software die de data verzamelt had alleen op Chinese modellen geïnstalleerd moeten zijn.

De Nokia 7 Plus werd vorig jaar gelanceerd en is ook in Europa leverbaar. Henrik Austrad ontdekte echter dat zijn telefoon vaak data verstuurde naar een Chinese server. Hij schreef daarom de Noorse mediasite NRK aan, die dieper in de zaak dook. Uit deze analyse bleek dat onder meer de geografische positie, het simkaartnummer, serienummer, telefoonnummer en basisstation wordt doorgestuurd naar de server. Dit iedere keer dat het apparaat wordt ingeschakeld of het scherm wordt vergrendeld of ontgrendeld.

China Telecom

De server waar de data naartoe wordt gestuurd is eigendom van de Chinese telecomoperator China Telecom, dat in handen van de Chinese staat is. HMD Global erkende kort na de bekendmaking al dat de telefoons data verzonden naar deze server en bracht een software-update uit om de dataverzameling te stoppen. Op nagenoeg alle getroffen smartphones zou deze update inmiddels zijn geïnstalleerd. Ook geeft HMD Global aan dat China Telecom de verzamelde data niet heeft verwerkt. Hoeveel apparaten data hebben verzonden naar de server is onduidelijk.

De Finse privacytoezichthouder is een onderzoek gestart naar HMD Global. Hierbij wordt onderzocht of de smartphonefabrikant wetgeving heeft geschonden door data van gebruikers zonder toestemming te verzamelen en door te sturen naar de Chinese server.