Redactie - 22 maart 2019

De toekomst speelt zich in de cloud af

De toekomst speelt zich in de cloud af image

Hij vertelt het losjes uit de pols: de toekomst speelt zich in de cloud af; dat geldt voor elke organisatie. Maar Wilfred Scholman, directeur Nederland van Oracle, noemt dan wel drie uitdagingen voor een volgepakte zaal in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein. Want ‘de cloud’ is voor elk bedrijf anders.

Oracle Cloud Day 2019, met als subtitel ‘Your future runs on cloud’, blijkt bijzonder in trek. Velen volgen het programma. Iedereen moet dan wel een keus maken, want het aanbod aan lezingen is zeer uitgebreid. Wat opvalt, is het grote aantal klantverhalen; van Simtech, via Openbaar Ministerie, tot KPN. In totaal doen negentien klanten hun verhaal over hun ‘cloud journey’, zoals dat tegenwoordig heet. Oracle hecht aan het wereldkundig maken van het succes dat organisaties hebben met zijn producten en diensten. Maar het zegt nog meer: organisaties hebben de kracht van cloud gevonden en zijn in de praktijk bezig om hiervan gebruik te maken.
Er zijn dan nog wel drie uitdagingen, stelt Scholman. De eerste is het vorm geven van de transitie naar de cloud. “Daarbij moet je de data centraal stellen. Uiteindelijk gaat het om de gegevens. Dus een focus op de infrastructuur en minder op de applicaties”, raadt hij aan.

De tweede hobbel die bedrijven moeten nemen, is het risico verkleinen op complexiteit. “Je moet de cloud-platformen eenvoudig houden. Het moet beheersbaar zijn. Er verschijnen nu al cloud-silo’s. Daar komt je niet verder mee; dan bouw je belemmeringen voor een goede bedrijfsvoering.”

Tot slot moet je niet zomaar naar de cloud gaan, omdat ‘iedereen het nu eenmaal doet’. “Je moet in staat zijn – en onze partners helpen ons hier geweldig bij – om de waardepropositie helder te krijgen. Wat levert het op om van de cloud gebruik te maken; welke innovaties zijn daardoor mogelijk? Daar moet je antwoord op krijgen.”

Snellere innovaties

Andrew Sutherland, SVP Business Development bij Oracle EMEA, geeft aan dat toekomstig computergebruik slim moet zijn, autonoom (zelfsturend, zoals de autonomous database van Oracle) en schaalbaar. Wie dat op orde heeft, kan inzien welke waarde zijn data heeft. Makkelijk is dat trouwens niet, want elke dag verandert er wel iets. Hoe komt het dat innovaties nu zo snel gebeuren? Sutherland: “Bij Oracle hebben we tegenwoordig meer functionele aanpassingen aan producten en diensten per maand dat voorheen per jaar. Dat komt doordat onze teams diverser zijn, meer middelen hebben om samen te werken, en omdat ze veel eenvoudiger hun vindingen kunnen simuleren voordat ze een definitief karakter krijgen. En dit gaat maar door. De autonomous database is het meest innovatieve product van Oracle.”

Hij verwijst naar de Cloud Applications Group in Londen waar ze intelligente bedrijfsapplicaties bouwen. “Met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie en machine learning. Die zitten ingebakken in de cloud applicaties; de applicaties zelf geven adviezen over bedrijfsvoering. Business applicaties zullen nooit meer hetzelfde zijn voor elke organisatie.”

Post-digital age

Volgens Armand Malais, Managing Director, Gallia Lead Oracle Practice bij Accenture, leven we nu in de post-digital age. De afgelopen decennia hebben organisaties gebruikt om hun processen te digitaliseren. Dat is vrijwel overal afgerond. De vraag is wat je dan gaat doen met de nieuw verworven mogelijkheden, “want digitalisering op zichzelf is geen onderscheidend element meer”.
In de post-digital age spelen twee thema’s: individualisering (producten op 1 persoon afstemmen) en ‘instant on-demand’ (mensen willen het product meteen; hoewel: The Doors zongen in 1967 al ‘We want the world, and we want it now’).
Malais vat deze ontwikkeling samen in de term ‘Momentary Markets’. Hierbij zijn vertrouwen en verantwoordelijkheid bepalende begrippen. Ging het in de digital age nog om SMAC: Social, Mobile, Analytics en Cloud; in de post-digital age gaat het om DARQ: Distributed ledger technology, artificial intelligence, extended reality and quantum computing. Dat heeft betrekking op de technologie. Een bijkomend effect van DARQ is het enorme belang van beveiliging.

Zwermen

Het middagprogramma staat voornamelijk in het teken van wat organisaties dan wel kunnen doen nu ze cloud computing hebben omarmd. Overigens is er ook een overweldigende belangstelling voor de lezing over ‘Five Essential IoT and Blockchain Innovations to Transform Today’s Supply Chain’ van Simon Nicholson, Senior Director Product Management bij Oracle. Er moeten stoelen bij om iedereen een zitplaats te gunnen.

Een vreemde eend in de klantverhalen-bijt is die van Oliver Tanner, Big Data & Analytics Consultant bij Oracle. Hij vertelt over het World Bee Project. Bijen zijn noodzakelijk voor de voedselproductie. Hoewel zij niet de enige bestuivers zijn, zorgen bijen het meest voor de geslachtelijke voortplanting van planten. “Zonder bijen overleeft de mensheid slechts vier jaar”, stelt Tanner.

En het gaat slecht met insecten, dus ook met bijen, waarvan er overigens 20.000 soorten zijn. Het World Bee Project wil bijdragen aan een beter bijenleven. Onder meer door intelligente bijenkasten te maken. Die zijn uitgerust met sensoren om bijvoorbeeld temperatuur, gewicht, luchtvochtigheid en geluid te registeren. “Die gegevens gaan in de Oracle Database in combinatie met Oracle Analytics Cloud. Wij analyseren de data en geven de uitkomsten door aan de imkers, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen. We hebben het dan trouwens wel over enorme hoeveelheden data, vooral als het om geluid gaat. Maar het is belangrijk om de klanken te beoordelen, want daarmee kunnen we voorspellen wanneer een volk gaat zwermen. De imker kan dan beslissen om een nieuwe kast in de buurt te plaatsen, zodat hij een nieuw volk kan huisvesten.”

Door: Teus Molenaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024