Gartner: 'AI maakt 80% van de projectmanagementtaken overbodig'
21-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: 'AI maakt 80% van de projectmanagementtaken overbodig'

80% van de hedendaagse projectmanagementtaken zijn in 2030 door kunstmatige intelligentie (AI) overbodig geworden. Denk hierbij aan het verzamelen, analyseren en rapporteren van data.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "AI revolutioneert de manier waarop programma- en portfoliomanagement (PPM) leiders technologie inzetten om hun bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen", legt Daniel Stang, research vice president bij Gartner, uit. "De tools die beschikbaar zijn voldoen op dit moment niet aan de eisen van de digitale business."

'AI-enabled PPM is later dit jaar beschikbaar'

Leveranciers in de PPM software markt lopen volgens Gartner achter met het ondersteunen van volledig digitaal programmamanagement. Gartner voorspelt echter dat AI-enabled PPM later dit jaar voor het eerst op de markt verschijnt. De focus ligt hierbij in eerste instantie op het verbeteren van de gebruikerservaring voor individuele PM-professionals. In een later stadium gaat de software hen helpen betere planners en managers te worden. Gartner verwacht dat partijen die zich richten op AI, virtual reality (VR) en digitale platformen in 2023 de PPM markt zullen verstoren en een duidelijke reactie zullen uitlokken bij traditionele providers.

Het verzamelen, analyseren en rapporteren van data is een belangrijk deel van PPM. AI gaat de uitkomsten van deze taken verbeteren, voorspelt Gartner. Zo kan AI onder meer data sneller analyseren dan mensen en deze resultaten vervolgens inzetten om de algehele prestaties te verbeteren. Naarmate deze standaardtaken worden vervangen door AI, zullen PPM-leiders steeds meer op zoek gaan naar professionals die in staat zijn AI en slimme machines te beheren.

Data opvragen met stem

"Met behulp van conversationele AI en chatsbots kunnen PPM leiders hun spraak gebruiken om data op te vragen uit een PPM systeem en opdrachten te geven, in plaats van hiervoor een toetsenbord en muis te hoeven gebruiken", zegt Stang. "Naarmate AI voet aan de grond krijgt in de PPM markt, zullen PMO's die deze technologie omarmen minder vaak aanlopen tegen onverwachte problemen en risico's die verbonden zijn met menselijk handelen."

Terug naar nieuws overzicht