'Google krijgt opnieuw Europese boete voor oneerlijke concurrentie'

19-03-2019 | door: Redactie

'Google krijgt opnieuw Europese boete voor oneerlijke concurrentie'

Europa zou deze week nog een boete opleggen aan Google, deze keer rond AdSense. Al zou de derde boete op drie jaar tijd minder hoog liggen dan de vorige twee.

De zaak gaat over AdSense, de advertentiedienst rond Google's zoekmachine. De Europese Commissie opende in 2016 een antitrustzaak omdat Google externe partijen zou tegenhouden om hun AdSense-product te gebruiken. Een concurrent van Google kon dus niet adverteren via AdSense waar andere bedrijven dat wel konden.

Voorwaarden zijn al aangepast

De zaak draait vooral om wat er in 2016 en de tien jaar voorheen gebeurde. Google had op dat moment tachtig procent van de markt voor zoekadvertenties in handen. De informatiereus zou zijn voorwaarden inmiddels al hebben aangepast. Volgens een bron van Reuters komt daar nu een boete uit verder. Hoewel het persbureau geen cijfers noemt, zou de boete wel aanzienlijk kleiner zijn dan de vorige boetes.

Google kreeg in 2017 al 2,4 miljard euro boete opgelegd voor het blokkeren van concurrenten in de shopping-tool van Google. Vorig jaar kreeg het een boete van 4,34 miljard euro om het bundelen van bepaalde apps van Google bij Android.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht