NPS van Nederlandse B2B-organisaties gestegen tot 14%

19-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

NPS van Nederlandse B2B-organisaties gestegen tot 14%

De Net Promoter Score (NPS) van B2B-organisaties in Nederland is in 2018 gestegen naar 14%. In 2017 kwam dit uit op 10%. Ondanks de stijging van het aantal promoters, beveelt de helft van de klanten organisaties passief en 17% van de klanten organisaties helemaal niet aan.

Dit blijkt uit het recent door Integron uitgebrachte NPS Benchmarkrapport ‘Klantbeleving in Nederland 2019’. De nieuwe resultaten komen voort uit de ruim 200 klantonderzoeken die Integron in 2018 heeft uitgevoerd binnen de sectoren afval, professionele dienstverlening, bouw & installatie, financiële dienstverlening, groothandel, industrie, transport & logistiek en ICT.

Grote verschillen per branche

De verschillen in NPS per branche zijn groot. Net als in 2017 scoren de sectoren industrie en transport & logistiek bovengemiddeld, respectievelijk 25% en 22%. ICT (15%) en groothandel (13%) presteren rond het gemiddelde. Ruim onder het gemiddelde komen uit professionele dienstverlening (5%), financiële dienstverlening (5%) en bouw & installatie (3%). Afval wordt negatief beoordeeld (-6%).

De gemiddelde NPS van de topperformers, de hoogst scorende organisaties, is 43%. Zij slagen erin om in de klantreis op elk moment van de waarheid de verwachtingen van klanten te overtreffen. Waar de klachtafhandeling gemiddeld een 6,7 scoort, is dat bij topperformers een 7,8. Ook de informatievoorziening ligt met een 8,9, 1,3 punt hoger dan gemiddeld.

Prijs heeft minste invloed op klantbeleving

Van alle momenten van de waarheid in de klantreis is het verschil in beoordeling tussen topperformers en de rest met 0,3 punt het kleinst. Organisaties die hun klantbeleving willen verbeteren doen er goed aan om in te zetten op touch points waar meer groeipotentieel aanwezig is.

Arjen Maliepaard, Managing Director bij Integron: "Wij zien elke dag dat organisaties hard werken om hun NPS te verbeteren, maar er is nog altijd een groot onbenut potentieel. Dat verbetering mogelijk is zien wij aan onze topperformers. Een hoge NPS is in negen van de tien gevallen inherent aan een hoge tevredenheid en vice versa. Door te sturen op klantbeleving, loyaliteit en ambassadeurschap maak je het verschil, wie nog een stap extra zet maakt het pas écht leuk voor klanten én medewerkers."

Terug naar nieuws overzicht