Redactie - 16 maart 2019

Acht overwegingen voor succesvolle cloud implementatie

Acht overwegingen voor succesvolle cloud implementatie image

Cloud computing heeft de wereld van de technologie op zijn kop gezet, industrieën veranderd en traditionele legacy infrastructuur overbodig gemaakt. Zelfs overheden, die van oudsher wat achterlopen op het gebied van nieuwe technologie, hebben al snel de voordelen van de cloud onderkend. Sterker nog: zogenaamd cloud-native beleid, waarbij de cloud de voorkeur heeft, is de norm aan het worden.

Cloud-native gaat niet alleen over de voorkeur geven aan het gebruik van de cloud. Het gaat er ook om dat organisaties hun werk op een andere manier organiseren, zodat ze kunnen profiteren van wat er momenteel wordt aangeboden en diensten kunnen gebruiken om de efficiëntie te verhogen.

Met een goed doordacht cloud-native beleid kunnen organisaties snel profiteren van de voordelen van de cloud, zoals bijvoorbeeld schaalbaarheid, verbeterde beveiliging en lagere kosten.

Het is belangrijk dat u het maximale uit uw inspanningen haalt. Daarom beschrijven wij hier acht factoren waarmee u rekening moet houden, voordat u een cloud-native beleid implementeert: van budgettoewijzing tot opleidingen en training,

1. Toewijzing budget

Cloud-technologie verandert de manier waarop organisaties werken. Toch is het nog steeds een relatief onbekend gebied vanuit het oogpunt van kostenoverwegingen. Het budget hoeft echter geen probleem te vormen. Met een duidelijke kostenstructuur en het opstellen van een duidelijke service level agreement kunnen organisaties profiteren van de flexibiliteit en schaalbaarheid die de cloud biedt. De traditionele operationele kosten dalen ook, omdat het niet langer nodig is om kostbare datacenters in stand te houden. Het onderhoud van de IT-infrastructuur ligt dan bij de clouddienstverlener.
Met een duidelijk afgebakend budget kunnen organisaties over de middelen beschikken om prestaties van de cloud te optimaliseren, nieuwe diensten op te starten en innovatie een boost te geven.

2. Flexibiliteit op het gebied van aanbestedingen en procurement

De ontwikkeling van een modern procurementsysteem is een cruciaal onderdeel van een degelijke en effectieve cloud-uitrol. Concurrentie onder leveranciers zorgt ervoor dat organisaties toegang hebben tot een breder scala aan producten en diensten, en tegelijkertijd de kosten kunnen drukken.

Als u alle facetten van het procurementproces inzichtelijk maakt, kunt u eenvoudig de kosten en baten vergelijken. Door kortere en meer flexibele contracten met leveranciers aan te gaan, kunt u bovendien de dienstverleners die het goed doen belonen en afscheid nemen van degenen die dat niet doen, zonder noemenswaardige kosten of frustratie voor de organisatie.

3. Overstappen van een procurementmodel naar een consumptiemodel

De overstap van een CAPEX-model naar een OPEX-model is een van de grote voordelen van het gebruik van de cloud. Organisaties kunnen kosten besparen, middelen effectief beheren en IT-prestaties maximaliseren.
In plaats van te investeren in het optimaliseren van datacenters en servers, hoeven organisaties alleen te betalen voor de middelen die ze via de cloud gebruiken. Deze aanpak laat hen ook toe om het gebruik op of af te schalen, afhankelijk van de behoefte. Zo worden ontwikkelings- en testomgevingen tijdens een werkweek slechts acht uur per dag gebruikt. Door alleen te betalen voor deze middelen wanneer ze in gebruik zijn, kunnen organisaties kostenbesparingen behalen van wel 75% (40 uur versus 168 uur). Op die manier kunnen ze kosten besparen, middelen effectief beheren en de prestaties van de cloud maximaliseren.

4. Vereisten/benchmarks cloudbeveiliging

Beveiliging is een noodzakelijk en essentieel onderdeel van elke cloudimplementatie. Aangezien het aantal dreigingen groeit, moet u beschikken over een robuuste beveiligings- en compliancestructuur om de gegevens die zich in uw netwerk bevinden, te beschermen. Of het nu gaat om beveiligingsnormen zoals ISO 27000 of wettelijke regelingen wat betreft de bescherming van persoonsgegevens zoals de Algemene verordening gegevensbescherming, cloudbeveiliging en compliance moeten in elke cloud-infrastructuur absoluut op nummer 1 staan.

5. Dataclassificatiebeleid

Classificatie en identificatie van gegevens gaat over het labelen van uw gegevens, zodat ze snel en efficiënt kunnen worden gevonden. Als onderdeel van een cloud-native aanpak is het belangrijk om een dataclassificatiebeleid te hebben en inzicht te hebben in de manier waarop uw informatie binnen uw organisatie wordt gebruikt
Wanneer klanten begrijpen hoe ze beveiligingstechnologie gebruiken om te voldoen aan wet- en regelgeving, waaronder bijvoorbeeld end-to-end encryptie, maken ze sneller gebruik van de voordelen van de cloud en zijn ze beter in staat zich te verdedigen tegen eventuele dreigingen.

6. Privacy en controle van gegevens

Het is geen geheim dat cyberaanvallen vaker voorkomen en steeds geraffineerder worden. Uit een recent onderzoek van Linklater blijkt dat in de afgelopen drie jaar het aantal cyberaanvallen wereldwijd met 63 procent is toegenomen. Koppel dit aan nieuwe regelgeving op het gebied van gegevensbescherming en verhoogde controle op de verwerking met gegevens, en het is evident dat het vertrouwen van de klant de hoogste prioriteit moet hebben. Als er inbreuk wordt gemaakt op de privacy, verliest u niet alleen klanten, maar krijgt u ook te maken met de gevolgen van regelgeving en schade aan uw merkreputatie.

Bij de implementatie van een cloud-native beleid moet u ervoor zorgen dat privacy en het beheer van gegevens centraal staan. Dit betekent dat u van providers van clouddiensten moet eisen dat ze een product leveren dat is gericht op IT-beleid op de lange termijn en dat eenvoudig kan worden gecontroleerd. Hun product moet worden opgebouwd met wereldwijde best practices op het gebied van privacy en gegevensbescherming in het achterhoofd.
Het is cruciaal dat u de volledige controle en eigendom behoudt over de gegevens die zich in uw netwerk bevinden, en u de mogelijkheid heeft om de geografische locatie(s) te kiezen waar de gegevens worden opgeslagen. Als u zelf de controle heeft, weet u zeker dat u risico's kunt identificeren en beperken, en uw klanten kunt beschermen.

7. Opleidingen en trainingen

Opleiding en training met betrekking tot de cloud zijn essentiële elementen voor een succesvolle cloudimplementatie op lange termijn. Als een team niet begrijpt hoe de cloud een organisatie kan helpen en wat de voordelen zijn met betrekking tot groei, flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatie, kan de implementatie gefragmenteerd verlopen en de steun hiervoor ontbreken. Het is belangrijk dat u rondom een dergelijke cultuuromslag investeert in een beter begrip onder werknemers en stakeholders over de mogelijkheden en voordelen die de cloud biedt.

Bied opleidingen aan voor certificeringen die van overheidswege zijn goedgekeurd en train vaardigheden met betrekking tot werken in de cloud. Creëer een werkomgeving die uitgaat van de kracht van de cloud, zodat onderzoekers en personeel de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen treden. Bovendien zorgt u voor een schat aan kennis en ervaring binnen uw bedrijf, zodat innovatie wordt gestimuleerd, nieuwe ideeën worden ontwikkeld en u de concurrentie een stapje voorblijft.

8. Stappenplan voor cloudmigratie

Veel organisaties willen wel in de cloud aan de slag maar vinden het, begrijpelijkerwijs, een behoorlijke opgave, omdat de cloud veel nieuwe concepten, implementatiemodellen en toepassingen introduceert.
Een belangrijk voordeel van cloud computing is echter het brede scala aan diensten dat kan worden gebruikt om een unieke IT-omgeving op te bouwen. Hoewel er niet één enkele oplossing bestaat om de overstap naar de cloud te maken, kan een stappenplan u een eind op weg helpen.

Werk samen met uw provider om een duidelijk implementatieplan op te stellen dat aansluit bij uw strategie en doelstellingen. Zo zorgt u ervoor dat de migratie naar de cloud volledig transparant is en problemen snel kunnen worden opgelost. Dit vormt een goede basis voor een cloud-first organisatie.

De toekomst ligt in de cloud

Het valt niet te ontkennen dat werken in de cloud de toekomst is voor organisaties. De cloud zorgt voor innovatie en samenwerking over de hele wereld. Er zijn voldoende ideeën en mogelijkheden, maar ook een grote mate van verwarring, omdat IT-managers gebruik willen maken van technologie die voor velen nog weinig concreet is.

Naarmate meer organisaties cloud-native beleid willen implementeren, moeten ze over een duidelijk stappenplan voor migratie beschikken. Als dit plan wordt ondersteund door innovatieve trainingsprogramma's die zijn gericht op beveiliging, privacy en regelgeving, kunt u een vlotte route richting de cloud uitstippelen.

Door: Kamini Aisola, General Manager Benelux bij AWS