VS start strafrechtelijk onderzoek naar datadeling Facebook

14-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS start strafrechtelijk onderzoek naar datadeling Facebook

Het Amerikaans Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Facebook. Het bedrijf heeft mogelijk de wet overtreden met de wijze waarop het gebruikersgegevens heeft gedeeld met derde partijen. Facebook zou hiervoor niet altijd toestemming hebben van gebruikers.

Dit meldt de New York Times op basis van anonieme bronnen. Facebook zou data delen of hebben gedeeld met zo'n 150 verschillende bedrijven. Onder de 150 bedrijven zijn verschillende grote namen, waaronder Amazon, Apple, Microsoft en Sony. Deze partijen kunnen onder meer de vriendenlijst en contactinformatie van Facebook gebruikers inzien, terwijl betrokken gebruikers hier niet altijd toestemming voor hebben gegeven. Het merendeel van de deals zijn door Facebook in de afgelopen twee jaar uitgefaseerd. Hoeveel van dit soort deals er op dit moment nog zijn is niet duidelijk.

Data opgevraagd bij twee partijen

Twee techbedrijven waarmee Facebook data deelt zouden inmiddels op verzoek van de aanklagers documenten hebben overhandigd. Het gaat hierbij om 'prominente fabrikanten van smartphones en andere apparaten'. Beide partijen zouden een partnership met Facebook zijn aangegaan dat hen verregaande toegang gaf tot de persoonlijke informatie van honderden miljoenen Facebook gebruikers.

Een woordvoerder van Facebook meldt in een reactie dat het bedrijf zijn medewerking verleent aan het onderzoek en het onderzoek serieus neemt.

Terug naar nieuws overzicht