Wouter Hoeffnagel - 12 maart 2019

'Internet heeft leven vereenvoudigd en maakt beter communicatie mogelijk'

Betere communicatie, het verbinden van mensen, nieuwe manieren van leren en het leven makkelijker maken. Dit zijn volgens Nederlanders de belangrijkste voordelen die het internet in de afgelopen dertig jaar heeft opgeleverd. het belangrijkste wat internet de afgelopen 30 jaar heeft gebracht.

Dit blijkt uit een onderzoek van Cisco naar de impact van het internet ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het World Wide Web. Aan het onderzoek hebben 11.000 respondenten uit een groot aantal Europese landen, de Emiraten en Zuid-Afrika meegedaan. Specifiek gevraagd naar wat internet voor hen persoonlijk de afgelopen 30 jaar mogelijk heeft gemaakt, geeft 71 procent aan dat up-to-date en geïnformeerd blijven het belangrijkste is. Ook entertainment scoort hoog: dit is belangrijk voor 70% van de 55+ers en 54% van de 16-24-jarigen.

Productiviteitswinst

Dat internet mensen productiever maakt geldt voor 42% van de respondenten; Zuid-Afrika gaat daar met maar liefst 69 procent overheen. In België geeft slechts een op de vier respondenten aan dat internet hen productiever heeft gemaakt. Voor 43 procent van de respondenten heeft internet hun verwachtingen zelfs overtroffen.

"Het internet heeft een enorme impact en heeft ons veel gebracht, voor veel mensen zelfs boven verwachting. Als we kijken naar de komende dertig jaar zal die impact nog veel groter worden: betere toegang tot onderwijs en gezondheidszorg en snellere innovatie doordat het steeds meer mensen, processen, data en dingen in verbinding gaat brengen. En misschien wel het belangrijkste: de helft van de respondenten verwacht dat internet de sociale gelijkheid zal bevorderen", zegt Hendrik Blokhuis, Director Country Digitalization van Cisco Nederland. "Dat is een geweldig perspectief. Tegelijk moeten we dit met elkaar op een transparante en veilige manier doen met inachtneming van privacy, een fundamenteel mensenrecht. Cisco zal ook de komende 30 jaar blijven innoveren en werken aan de technologie om dat te realiseren."

Voor- en nadelen

Voor de meeste respondenten zijn de voordelen van internet groter dan de nadelen, aldus 48% van de 55+-respondenten en 30% van de 16-24-jarigen. Toch vindt 9% van 45-54-jarigen en 16% van de 16-24-jarigen dat de nadelen van internet groter zijn dan de voordelen. Het oordeel over voor- en nadelen is dus sterk leeftijdsafhankelijk. Deze verschillen komen in het onderzoek ook naar voren in de antwoorden op vragen naar de komende impact op de gezondheidszorg en financiële dienstverlening. Op deze gebieden verwachten oudere generaties duidelijk meer voordelen van internet dan jongere generaties. Daar staat tegenover dat het belang van internet voor entertainment de komende tijd door de verschillende generaties vrijwel gelijk gewaardeerd worden. Daarnaast is er nog een klein percentage respondenten (in Nederland 7,3 procent, in België 12,5 procent) dat zegt dat er niets is dat internet de komende dertig jaar voor de volgende generatie mogelijk moet maken.