Uber schikt voor 2,3 miljoen euro wegens overtreden taxiwet

11-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Uber schikt voor 2,3 miljoen euro wegens overtreden taxiwet

Uber schikt voor ruim 2,3 miljoen euro met het Nederlandse Openbaar Ministerie wegens het overtreden van de taxiwet. Het bedrijf krijgt ruim twee miljoen euro aan boetes opgelegd, terwijl 309.000 euro aan onrechtmatige inkomsten wordt ingenomen.

De zaak draait om de dienst UberPop, waarmee privépersonen met hun privé auto Uber-ritten konden verzorgen. Doordat deze chauffeurs niet over de wettelijk verplichte taxivergunning beschikten, overtrad Uber volgens het OM de Nederlandse taxiwet. UberPop was tussen juli 2014 en november 2015 in Neerland beschikbaar.

Het OM wijst erop dat een taxivergunning er is voor de veiligheid van de klant. Chauffeurs krijgen een dergelijke vergunning indien zij een erkende opleiding hebben gevolgd en een geneeskundige verklaring hebben afgelegd. Ook worden eisen gesteld aan de voertuigen; zo moet een boordcomputer aanwezig zijn om de rij- en rusttijden van chauffeurs te kunnen controleren. Door zonder taxivergunning taxidiensten aan te bieden maakte Uber zich daarnaast schuldig aan concurrentievervalsing.

Terug naar nieuws overzicht