Azure IoT: snelkookpan voor Internet of Things?

David Oomen

07-03-2019
Deel dit artikel:

Azure IoT: snelkookpan voor Internet of Things?

Voor veel bedrijven is IoT nog steeds toekomstmuziek. Want die technologie staat toch nog in de kinderschoenen? Niets is minder waar. Met een cloudplatform als Microsoft Azure IoT kunnen organisaties direct aan de slag. Wat zit er allemaal in deze IoT-gereedschapskist?

Voor het genereren van een volwaardige IoT-toepassing zijn meerdere bouwstenen nodig. Natuurlijk de IoT-devices zelf en de infrastructuur om die apparaten met elkaar te verbinden. Maar ook de services voor het opslaan, visualiseren en analyseren van de sensordata die de IoT-apparaten genereren.

Microsoft biedt een belangrijk deel van deze bouwstenen. Het gaat dan om door Microsoft beheerde cloudservices voor bijvoorbeeld het verbinden en beheren van grote aantallen IoT-assets en het analyseren van de sensordata. Die services zijn in sommige gevallen ook los te gebruiken, maar vormen samen een krachtig IoT-platform. Het gaat onder andere om deze vijf PaaS-diensten:

1. Azure IoT Hub

De Azure IoT Hub-service is hét kernelement van de Azure IoT-architectuur. Met IoT Hub verbind en controleer je grote aantallen IoT-apparaten. Het is een volledig door Microsoft beheerde IoT-cloudservice voor beveiligde en schaalbare tweerichtingscommunicatie tussen de IoT-devices enerzijds en de systemen in de backend anderzijds. Azure IoT Hub is hét controlecentrum waar alle ruwe sensordata binnenstromen.

2. Times Series Insights

De andere bouwstenen van een volwaardige IoT-toepassing bestaan uit geschikte tools voor de opslag, de eventuele visualisatie en de analyse van IoT-data. Daarvoor zijn in veel gevallen de binnen Azure bekende oplossingen in te zetten, zoals SQL Database en SQL Data Warehouse voor opslag en PowerBI voor visualisatie.

Specifiek binnen het IoT-serviceportfolio is er ook de zogeheten ‘Times Series Insights’-service, die relatief eenvoudig met Azure IoT Hub kan worden geïntegreerd. Daarmee kun je grote volumes tijdreeksgegevens van IoT-apparaten opslaan én visualiseren, terwijl je er tevens query's op los kunt laten.

3. Stream Analytics

Voor het realtime monitoren en analyseren van stromen ruwe IoT-data kan verder zonder problemen een Azure-service als ‘Stream Analytics’ in de Azure IoT-oplossing worden geïntegreerd. Hiermee detecteer je bijvoorbeeld specifieke patronen op basis waarvan de juiste corrigerende acties kunnen worden ingezet. Zo’n corrigerende actie kan preventief onderhoud of een voortijdige vervanging van een machineonderdeel zijn.

4. Azure Machine Learning

Hoe bepaal je specifieke patronen op basis waarvan (bij)sturing plaatsvindt? Daarvoor biedt Microsoft geavanceerde analysetools zoals Azure Machine Learning. Met behulp van deze eveneens relatief eenvoudig te integreren service zijn de meer complexe patronen te detecteren. Een beslissing als ‘wel of niet ingrijpen’ is dan veel gefundeerder te nemen.

Daarbij maakt men veelal gebruik van statistische modellen gebaseerd op historische datapatronen uit de praktijk, die door middel van machine learning-technologie worden opgespoord en blootgelegd. Deze aanpak levert op het gebied van preventief onderhoud aanzienlijke kostenbesparingen op. Falen van apparatuur is veel beter te voorspellen aan de hand van die typische datapatronen.

5. Azure IoT-oplossingsversnellers

De Azure IoT-oplossingsversnellers (voorheen bekend als ‘Azure IoT Suite’) bestaan uit een aantal door Microsoft voorgeconfigureerde IoT-scenario’s. Daarmee kunnen bedrijven met de juiste programmeerkennis in huis versneld IoT-toepassingen creëren. Ze bieden als het ware een soort snelkookpan voor het bouwen en implementeren van veelgevraagde IoT-oplossingen.

Op dit moment is er een viertal IoT-oplossingsversnellers direct beschikbaar. Zo zijn er oplossingsversnellers voor bewaking op afstand van apparaten en industriële activa op basis van verzamelde telemetriegegevens. Een andere oplossingsversneller is gericht op de implementatie van voorspellend onderhoud. Met behulp van machine learning-algoritmen kan steeds beter worden ingeschat wanneer bepaalde apparatuur aan onderhoud of vervanging toe is.

Eerste kennismaking

De Azure IoT-oplossingsversnellers vormen een perfect startpunt voor een eerste kennismaking met het Azure IoT PaaS-portfolio. Ze implementeren bewezen procedures voor veelvoorkomende IoT-scenario’s. Is de benodigde kennis op programmeergebied niet aanwezig? Dan is Azure IoT Central een optie. Met deze SaaS-oplossing kunnen organisaties relatief snel IoT-oplossingen creëren.

Door: David Oomen (foto), Technical Consultant bij Tech Data

Terug naar nieuws overzicht
Cloud