Jaarlijkse conferentie om van Nederland de Europese digitale koploper te maken

07-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Jaarlijkse conferentie om van Nederland de Europese digitale koploper te maken
(18-03-2019)

Om Nederland dé digitale koploper van Europa te maken moeten bedrijven, consumenten en overheden beter samenwerken en sneller inspelen op het hoge tempo waarmee de maatschappij en economie digitaliseert. Om deze strategie een impuls te geven organiseert het kabinet de jaarlijkse conferentie Nederland Digitaal. De eerste editie van het event vindt van maandag 18 t/m donderdag 21 maart plaats in Hilversum met als thema kunstmatige intelligentie (AI).

Op uitnodiging van staatssecretarissen Keijzer (EZK), Knops (BZK) en minister Grapperhaus (JenV) is minister-president Rutte aanwezig tijdens de vierdaagse conferentie. Ook komen vooraanstaande namen uit het bedrijfsleven naar Hilversum zoals de Amerikaan Hal Varian (chef econoom/strateeg Google). Het evenement wordt afgesloten met een plenaire sessie en slotverklaring waarin bewindspersonen, kennisinstellingen en bedrijfsleven afspraken over digitalisering bekend maken.

Drie evenementen

De conferentie bestaat uit drie evenementen:

  • het Smart Industry Jaarevent,
  • ICT.OPEN2019 (georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO)
  • de Nederland Digitaal Dag (georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat).

Het overkoepelende thema van de conferentieweek is kunstmatige intelligentie (AI). Dit thema komt in het programma terug in onder meer wetenschappelijk onderzoek, ethische vraagstukken en maatschappelijke en economische toepassingen.

Nederland Digitaal

Het kabinet heeft afgelopen zomer de strategie ‘Nederland Digitaal’ vastgesteld. Hiermee wil het kabinet op een verantwoorde manier de maatschappelijke en economische kansen van digitalisering optimaal benutten. Of het nu gaat om mondiale uitdagingen als betere en betaalbare zorg, CO2-reductie, een duurzame voedselvoorziening, hoogstaande logistiek of dichterbij huis automatisering van bedrijfsprocessen, big data of betere bereikbaarheid. Digitale technologieën spelen bijna overal een sleutelrol om deze doorbraken te realiseren.

Terug naar nieuws overzicht