Overheid wil telecomovernames kunnen verbieden

06-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Overheid wil telecomovernames kunnen verbieden

De overheid wil de mogelijkheid overnames in de telecomsector te verbieden of terug te draaien als de veiligheid of openbare orde in gevaar komen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Internet, dataverkeer en telefonie kunnen inmiddels worden gezien als basisbehoefte. Als deze voorzieningen op grote schaal uitvallen of onbetrouwbaar worden, leidt dat tot maatschappelijke onrust en economische schade. Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt kan worden door onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven. Daarom bescherm ik deze vitale sector tegen ongewenste zeggenschap. Dat doe ik door het invoeren van een meldplicht en de mogelijkheid om overnames te verbieden.”

Overnames waarbij Nederlandse telecomvoorzieningen zijn gemoeid moeten vooraf worden gemeld bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het gaat hierbij om overnames waarbij de overnemende partij invloed krijgt op bedrijven die van vitaal belang zijn, zoals aanbieders van mobiele- en vaste telefonie, internet of datacenters. Onder de regels vallen ook andere partijen die vitale voorzieningen aanbieden, zoals hosting- en certificeringsdiensten.

Terug naar nieuws overzicht