Kaspersky overweegt juridische stappen tegen Nederlandse Staat

Kaspersky overweegt juridische stappen tegen Nederlandse Staat

06-03-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Kaspersky overweegt juridische stappen tegen Nederlandse Staat

Kaspersky Lab overweegt de Nederlandse staat aan te klagen als de ban op de software van de Russische leverancier blijft bestaan. Dit zei Martijn van Lom (foto), General Manager Northern Europe van Kaspersky Lab, tijdens het veiligheidsdebat dat werd gehouden in het BIM-huis in Amsterdam.

Kaspersky Lab antivirussoftware die in gebruik is bij instellingen van Rijksoverheid wordt sinds mei 2018 uitgefaseerd. Dit meldde Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) toen aan de Tweede Kamer. Om de nationale veiligheid te waarborgen heeft het kabinet besloten het gebruik van Kaspersky antivirussoftware uit te faseren voor het Rijk en de vitale sector geadviseerd hetzelfde te doen. Overigens is de Nederlandse overheid helemaal geen (grote) afnemer van Kaspersky software zo melden channel partners aan de redactie Dutch IT-channel. 

Alle politieke partijen hadden tot nu toe geen bezwaar tegen de overheidsmaatregel. Maar dat besluit is onzorgvuldig genomen zo meldt D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven tijdens het veiligheidsdebat dat werd geleid door BNR nieuwsradiojournalist Roelof Hemmen. Er zijn volgens hem weliswaar landen met bepaalde risico’s (zoals Rusland en China), maar de ban op Kaspersky security software is op een onzorgvuldige en onjuiste maner uitgevoerd, aldus het kamerlid.

Omzet onder druk

Kaspersky zegt door de overheidsban omzetverlies te leiden. Ondanks sterk veranderende marktomstandigheden en voortdurende geopolitieke druk wist het bedrijf wel internationaal groei te realiseren in met name de zakelijke markt en online verkopen van cyberbeveiligingsoplossingen en -diensten. Maar de omzet in landen waar er een ban heerst zoals de VS en Nederland staat onder druk.

NCSC

Kaspersky zegt verder de dialoog te blijven aangaan met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) met als doel Nederland digitaal veilig houden. Maar de Russische cybersecurity leverancier schroomt niet naar de rechter te stappen de opgelegde ban van de overheid te laten opheffen.

Transparency Center 

In 2018 heeft Kaspersky Lab stappen gezet in de verdere ontwikkeling van zijn Global Transparency Initiative om aan te tonen dat het open is zo meldt Van Lom. Het bedrijf is begonnen met de verhuizing van zijn IT-infrastructuur naar Zwitserland en heeft in Zürich het eerste Transparency Center geopend. Gegevens van Kaspersky securitysoftwaregebruikers worden daar opgeslagen en klanten krijgen in Zurich de gelegenheid onafhankelijke audits te laten uitvoeren door één van de Big Four accountancykantoren ter wereld, aldus Kaspersky. Het NSSC heeft ook een invite gekregen om het Transparency Center te bezoeken zo meldt Van Lom.

WOB

Na een onderzoek stelde IT-beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter eerder eind 2018 aan de overheid voor op tot heroverweging van eerder genomen voorzorgsmaatregel om antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren. Brenno de Winter heeft onderzoek gedaan naar de overheidsbeslissing naar aanleiding van de uitkomsten van het WOB-verzoek dat is ingediend door KRO-NCRV en Kaspersky Lab.

Aan het veiligheidsdebat in het BIM-huis Amsterdam werd onder andere deelgenomen door Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66), Clingendael onderzoeker Sico van der Meer, Ernst Jan Stigter (Voorzitter van Nederland ICT en directeur Microsoft Nederland), security expert Brenno de Winter, P7-onderzoeker Peter Vermeulen en DINL managing director Michiel Steltman. Het debat werd georganiseerd door Kaspersky en BNR.

Terug naar nieuws overzicht
Security