Belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven onderschat

02-03-2019 | door: Witold Kepinski

Belang directe data-uitwisseling tussen bedrijven onderschat

Volgens 56 procent van de Nederlandse IT-professionals begrijpen Nederlandse executives het belang van directe data-uitwisseling tussen organisaties niet. De voordelen met betrekking tot de snelheid en veiligheid van de data-uitwisseling blijken bij hen onbekend. In andere Europese landen, het Midden-Oosten en Afrika geeft zelfs 71 procent van de IT-professionals aan dat het bestuur hier niet van op de hoogte is. Dit blijkt uit onderzoek van Equinix onder ruim 1200 ICT-professionals in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Interconnectie is het direct, met een private verbinding, uitwisselen van gegevens tussen twee of meer partijen via internetknooppunten in datacenters. Dit kunnen verbindingen zijn tussen verschillende bedrijfslocaties wereldwijd, waardoor co-locatie mogelijk wordt. Ook biedt het een snelle toegang tot een ecosysteem van clouddiensten, zoals een directe link naar Microsoft Azure of Amazon Web Services of Oracle Cloud.

“Een directe verbinding zorgt voor lagere latency én is veiliger. Beiden zijn van belang voor alle organisaties die voorop willen lopen in de digitale economie. Online snelheid is bijvoorbeeld essentieel voor bedrijven die mediastreams aanbieden en binnen de e-commerce, om met zo min mogelijk vertraging te handelen”, zegt Michiel Eielts (foto), Managing Director Equinix Benelux. “Het is dan ook opmerkelijk dat de voordelen van interconnectie bij CEO’s en CIO’s niet bekend zijn. Juist omdat steeds meer organisaties de gang naar de cloud maken en bezig zijn met thema’s zoals een betere ervaring voor eindgebruikers en dataveiligheid.” Uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) blijkt bovendien dat binnen drie jaar de data-uitwisseling tussen bedrijven tien keer zo groot is als het internet.

“Het is voor organisaties onmogelijk om de voordelen van de digitale economie optimaal te benutten zonder gebruik te maken van directe data-uitwisseling”, zegt Eielts, die ook voorzitter is van de Dutch Datacenter Association (DDA), de brancheorganisatie van aanbieders van datacenterdiensten in Nederland. “Directe data-uitwisseling biedt grote voordelen voor diverse branches, zoals binnen de fintech en de gezondheidszorg maar ook richting de overheid en de verzekeraars. Via directe data-uitwisseling wordt het publieke internet omzeild, omdat de verbinding rechtstreeks én privaat wordt gemaakt. Zo is een snelle toegang tot gevoelige data en applicaties mogelijk terwijl tegelijkertijd de cybersecurity wordt gegarandeerd.”

Veel organisaties hebben zorgen over cybersecurity, met name bij data-uitwisseling tussen verschillende cloudomgevingen, door de continue berichtgeving over het toenemende aantal datalekken. Ruim 45 procent van de IT-professionals geeft aan dat dit onderwerp de hoogste prioriteit heeft. “Juist voor deze organisaties kan veilige data-uitwisseling een antwoord zijn”, aldus Eielts.

Bijna 60 procent van de Nederlandse ICT-professionals zegt dat interconnectie cruciaal is voor het voortbestaan van hun organisatie. Ook in de rest van Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn de ICT-professionals met 56 procent overtuigd van het belang van directe-data uitwisseling. (GXI 2.0) Eielts: ”We maken steeds meer langdurig en intensief gebruik van digitale en online diensten. Denk ook aan de applicaties met Artificial Intelligence en IoT-technologie die grote hoeveelheden data genereren. Bedrijven zijn hier in toenemende mate van afhankelijk. Door interconnectie wordt het voor organisaties overal ter wereld makkelijker direct én real time toegang tot die data te krijgen, waardoor zij hun concurrentiepositie bewaken en verstevigen.”

Deel verkiest interconnectie boven publiek internet
Het merendeel van de IT’ers heeft nog altijd vertrouwen in het functioneren van het internet. Slechts één op de vijf (19%) vreest dat het dataverkeer zo groot wordt dat het internet crasht. “In de huidige digitale economie, waar bedrijven niet alleen steeds afhankelijker zijn van technologie, maar ook van elkaar, is het direct uitwisselen van data essentieel. Denk aan de snellere en betere verbinding die hierdoor ontstaat tussen de eindgebruiker en zijn applicaties, datacenters, clouds, netwerken en serviceproviders”, vult Eielts aan. Dit blijkt ook uit een aanvullend onderzoek onder Nederlandse IT-professionals. Zij zien absoluut de meerwaarde in van interconnectie. Zo geeft ruim 28 procent van hen zelfs aan dat het vermijden van het publieke internet van cruciaal belang is voor het dagelijks functioneren van hun organisatie.

Terug naar nieuws overzicht