FedEx test traplopende bezorgrobot (video)

04-03-2019 | door: Redactie

FedEx test traplopende bezorgrobot (video)

De Amerikaanse pakjesreus FedEx wil een robot testen die pakjes kan leveren, naar het voorbeeld van onder andere concurrent Amazon. Het bedrijf wil de robots inzetten voor leveringen op korte afstand, in samenwerking met bedrijven als Walmart en Pizzahut.

De 'SameDay Bot' moet gedurende de dag de aankopen van klanten van het magazijn aan huis brengen of op het werk leveren. FedEx wil daarmee een oplossing vinden voor de problemen en kosten die verbonden zijn aan de levering van de "laatste kilometer" tot bij de klant overdag, op "een veilige en milieubewuste manier". De robot, die maximaal 16 kilometer per uur rijdt, moet zich voortbewegen via voetpaden en is in staat om obstakels en voetgangers te ontwijken. De kunstmatige bezorger heeft geen problemen met stoepranden, trapjes of met oneffenheden in het wegdek, stelt FedEx.

De SameDay Bot zal dit jaar nog uitgeprobeerd worden in Memphis, de thuisbasis van FexEx in de oostelijke staat Tennessee. De lokale autoriteiten gaven de toestemming voor de test.

Ook andere bezorgrobots op komst

FedEx is niet het eerste bedrijf dat een bezorgrobot gaat uitproberen. Amazon begon onlangs nog tests met leveringen door de kleine robot 'Scout' in de omgeving van Seattle. De Japanse telecomreus SoftBank investeerde op zijn beurt onlangs via zijn fonds Vision Fund bijna 950 miljoen dollar in de Amerikaanse start-up Nuro. Die is gespecialiseerd in de ontwikkeling van kleine autonome leveringsvoertuigen.

Wat we bovenstaande robots nog niet hebben zien doen, is het oprijden van stoepranden en treden. Op dat vlak lijkt de technologie achter FedExs leverrobot al wat verder te staan.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht