'Nederland dreigt AI-revolutie te missen'

02-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'Nederland dreigt AI-revolutie te missen'

Nederland lijkt de internationale revolutie in Artificial Intelligence (AI) te gaan missen. AI-startups groeien weliswaar in Nederland, maar vergeleken met het buitenland gaat die groei niet hard genoeg.

Dat blijkt uit data-onderzoek van StartupDelta. Voor de directeur van StartupDelta, Nils Beers, geven de cijfers aan dat het hoog tijd wordt voor een nationale AI-strategie. Als we nu niet snel meer gaan investeren missen we de boot, stelt de organisatie.

102 miljoen euro voor AI-startups

Uit het data-onderzoek van StartupDelta blijkt dat in Nederland in 2018 in totaal 102 miljoen euro geïnvesteerd is in AI-startups. Daarbij blijft Nederland achter bij andere Europese landen zoals het Verenigde Koninkrijk (1,2 miljard euro), Frankrijk (348 miljoen euro) en Duitsland (243 miljoen).

Ook op het mondiale AI-podium speelt Nederland qua investeringen op dit moment geen prominente rol. Met 309 AI-startups herbergt Nederland drie procent van het totaal aantal AI-startups wereldwijd, maar Nederland investeert slechts 1% van het wereldwijde totaal in Artifical Intelligence. Ter vergelijking: China investeert 48% procent van het wereldwijde totaal, terwijl het land 36 procent van alle AI-startups wereldwijd voortbrengt.

Werkgelegenheid blijft achter

Ook zorgen Nederlandse AI-startups nog voor weinig werkgelegenheid, vergeleken met andere landen. Momenteel werken zo’n 8500 mensen in Nederland bij AI-startups, waarvan 340 specialisten met PhD’s, en zijn er het laatste jaar maar 287 banen bijgekomen bij nieuwe AI-startups. In andere landen, zoals de Verenigde Staten is het aantal banen voor AI-specialisten alleen al 9.000.

Nederland zal volgens Nils Beers blijvend moeten investeren om de kloof met de VS, China en andere Europese landen te kunnen dichten. "Vergeleken met die landen zijn we nog een onbeduidende speler. Daar worden miljardenfondsen opgericht om de ontwikkeling van Artifical Intelligence in de toekomst te waarborgen. Zo’n nationale AI-strategie hebben we hier ook nodig", aldus Beers. Ook pleit hij voor betere regelingen om talent hier te houden. "Nu al worden Nederlandse AI-talenten weggekaapt door buitenlandse bedrijven, terwijl er hier tegelijkertijd studentenstops op opleidingen als Kunstmatige Intelligentie zijn. Wetende dat dit een van de belangrijkste onderwerpen is vandaag de dag, is dat een meer dan zorgelijke ontwikkeling."

Terug naar nieuws overzicht