Voormalig manager van Kaspersky Lab veroordeeld wegens verraad
27-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Voormalig manager van Kaspersky Lab veroordeeld wegens verraad

Roeslan Stojanov, een voormalig manager van IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab, is in Rusland veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar wegens verraad. Sergej Michailov, een voormalig medewerker van de Russische geheime dienst FSB, krijgt 22 jaar cel opgelegd.

Dit meldt de New York Times. Het proces tegen Stojanov en Michailov werd achter gesloten deuren gehouden ij een militaire rechtbank in Moskou. Stojanov gaf bij Kaspersky Lab leiding aan de cybercrime divisie. Eerder was hij werkzaam bij het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken en beveiligingsbedrijf Indrik.

Informatie gedeeld met Amerikanen

De Russische rechter oordeelt dat Stojanov en Michailov met regelmaat informatie over Russische cybercriminelen zouden hebben gedeeld met Amerikaanse beveiligers. Het tweetal werd eind 2016 opgepakt.

Er zijn nog twee verdachten in het proces: Georgi Fomtsjenkov en Dmitri Dokoetsjaev. Beide hebben schuld bekend en krijgen op een later moment hun straf te horen. Dokoetsjaev is ook in de Verenigde Staten aangeklaagd, waar hij betrokken zou zijn geweest bij de hack van een half miljard mailaccounts van Yahoo.

Terug naar nieuws overzicht
Security