70% van de werknemers vindt dat werk negatieve impact heeft op privéleven

03-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

70% van de werknemers vindt dat werk negatieve impact heeft op privéleven

Meer dan 70% van werknemers zegt dat werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven. Voor een grotere werklast (21%), negatieve werkomgeving (8%) en het beantwoorden van telefoontjes en e-mails buiten werktijden (6%) worden genoemd als belastend voor het privéleven.

Dit blijkt uit onderzoek van Viking onder 1.000 Nederlandse werknemers. Deze onbalans uit zich in de grote lijnen hetzelfde bij mannen en vrouwen en lijdt tot de onderstaande klachten:

  • Stress en spanning (50%)
  • Niet genoeg tijd voor ontspanning en zelfzorg (38%)
  • Werk niet van zich af kunnen zetten (37%)
  • Niet genoeg slaap (32%)
  • Fysieke/ Mentale medische diagnose (18%)

Wet flexibel werken

Flexibele werkafspraken kunnen een oplossing zijn in de zoektocht naar een betere balans. Zo is één op de vijf respondenten van mening dat een verandering in de bedrijfscultuur ze een betere werk privébalans kan geven. Er is ook een wet in plaats om dit voor werknemers te bewerkstelligen, maar velen kennen deze wet niet.Zo is één op de vier Nederlanders niet bekend met deze wet. Ook blijkt dat 25% van de verzoeken om flexibel te werken zonder duidelijke reden worden afgewezen. 77% van werknemers heeft nog nooit aanspraak gemaakt op de wet flexibel werken om hun werk privébalans te verbeteren.

Daarnaast zijn er een aantal significante verschillen tussen hoe mannen en vrouwen de negatieve invloed van werk op hun privéleven beïnvloeden. Zo geeft 25% van mannen aan dat werk een negatieve invloed heeft op hun privéleven, terwijl dit percentage onder vrouwen op 19% ligt. Daarnaast vinden vrouwen (44%) het moeilijker dan mannen (28%) om werk achter zich te laten als ze thuis zijn. 25% van mannen zegt nooit te tornen aan hun werk privébalans, terwijl 82% van vrouwen daar wel voor openstaat. Een op de vier vrouwen heeft werk privé balans opgeofferd omdat ze bang waren voor de negatieve gevolgen voor hun baan als ze het niet deden. Een op de vijf mannen deed hetzelfde.

Millenials hebben meer moeite balans te vinden

Millenials lijken over het algemeen meer moeite te hebben om een goede balans te vinden. 55 plussers hebben er het minste moeite mee:

  • 50% van 55-plussers zijn blij met hun privé werkbalans. 65% van millennials zijn ontevreden met hun werk privébalans.
  • 1/4 van 18-44-jaar oude werknemers zegt dat er een verandering moet komen in hun bedrijfscultuur om een hun privé werkbalans te verbeteren.
  • 1/5 jonge werknemers denkt dat hun werkgever niet genoeg geeft om de werk privébalans van hun werknemers.
  • Opvallend is dat 55plussers het vaakst flexibel werk verzoeken ingewilligd krijgen. 2/3 van hun krijgen hun verzoek goed gekeurd ten opzichte van 1/3 18-34-jarigen.
  • De jongste werknemers zijn veelal niet bekend met de Wet op flexibel werken. 77% van 18-24-jarigen heeft er nog nooit van gehoord.
Terug naar nieuws overzicht