Bijna 50 procent van het PaaS-aanbod is cloud-only

01-03-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bijna 50 procent van het PaaS-aanbod is cloud-only

Bijna de helft van het huidige Platform-as-a-Service (PaaS) aanbod is op dit moment cloud-only. Momenteel zijn er meer dan 360 leveranciers in 21 marktsegmenten, die meer dan 550 PaaS-aanbiedingen leveren. 48% van dit aanbod is alleen in de cloud. Geen enkele leverancier heeft voet aan de grond in alle 21 segmenten. 90 procent van hen opereert alleen binnen een enkel PaaS-marktsegment.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "Bedrijfs- en technologieleiders verschuiven naar strategische investeringen in cloud computing", zegt Yefim Natis, vicepresident onderzoek en gerenommeerde analist bij Gartner. "Cloud computing is één van de belangrijkste disruptieve krachten in IT-markten die het vertrouwen in de mainstream wint."

Cloudinvesteringen overstijgen non-cloud in 2022

"Hoewel veel organisaties anticiperen op een langdurige inzet van on-premises computing, gokken de leveranciers van bijna de helft van het aanbod van cloudplatforms op de groei van cloudimplementaties en kiezen voor het modernere en efficiëntere cloud-only leveren van hun aanbod", aldus Natis. Enterprise IT-investeringen in cloud-gebaseerde producten zullen de investeringen in non-cloud IT-producten in 2022 overtreffen, voorspelt Gartner.

De totale omzet van de PaaS-markt zal naar verwachting in 2019 20 miljard dollar bedragen en in 2022 34 miljard dollar overschrijden, volgens de laatste voorspelling van Gartner. In deze verschuiving naar cloud vertegenwoordigen database- en applicatieplatforms de grootste marktsegmenten, met blockchain, digitale ervaring, serverloze en kunstmatige intelligentie / machine learning (AI / ML) platformdiensten als de nieuwste.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud