ICANN: 'Internet is doelwit van ongekende golf aan cyberaanvallen'

25-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

ICANN: 'Internet is doelwit van ongekende golf aan cyberaanvallen'

Het internet is de afgelopen dagen doelwit geweest van een golf aan cyberaanvallen. ICANN, de internationale organisatie die IP-adressen toewijst, spreekt van cyberaanvallen van ongekende omvang.

Dit meldt het AFP. De aanvallers hebben een brede reeks partijen op de korrel genomen, waaronder overheden, inlichtingendiensten en politie. Ook private partijen zoals luchtvaartmaatschappijen en oliebedrijven waren doelwit. De aanvallen werden uitgevoerd op doelen wereldwijd, waaronder Europese doelen.

Aanval op internetinfrastructuur

Verschillende experts zijn door AFP om een reactie gevraagd. Eén van deze experts is David Conrad, bij ICANN verantwoordeijk voor ... Ze richten zich op de internetinfrastructuur zelf", stelt Conrad. "Er zijn al doelgerichte aanvallen geweest, maar niet op deze manier." Conrad spreekt van een ongekende aanvalscampagne op zeer grote schaal. Ook zou de campagne in korte tijd aanzienlijk in omvang zijn gegroeid.

De aanvallers richten zich op Domain Name Systemen (DNS), die URL's omzetten in het IP-adres van de bijbehorende server. De aanvallers passen deze verwijzingen aan, waardoor URL's naar hun eigen IP-adressen en servers doorverwijzen. Dit stelt hen in staat netwerkverkeer te onderscheppen en analyseren, bijvoorbeeld om inloggegevens in handen te krijgen.

Terug naar nieuws overzicht
Security