ICT-problemen kosten gemeente Arnhem tot twee miljoen euro

23-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

ICT-problemen kosten gemeente Arnhem tot twee miljoen euro

De gemeente Arnhem moet één tot twee miljoen euro extra investeren om ICT-problemen bij De Connectie op te lossen. Deze organisatie voert voor de gemeenten Arnhem Rheden en Renkum onder meer administratie, inkoop, aanbestedingen en belastingheffing uit. Ook is De Connectie verantwoordelijk voor de ICT-omgeving van de gemeenten.

Dit meldt De Gelderlander. Al langer is duidelijk dat De Connectie kampt met ICT-problemen. De organisatie werd op 1 juli 2017 opgericht en heeft zo'n 400 medewerkers in dienst, waarvan zo'n 70% zich bezig houdt met ICT. De Connectie heeft een budget van 39 miljoen euro beschikbaar.

Zorgen rond ICT

Vooral op het gebied van ICT bestaan er zorgen rond de organisatie. Zo is volgens de Arnhemse wethouder Jan van Dellen bij de overdracht van mensen en middelen van gemeenten naar de koepelorganisatie te weinig oog geweest voor kwaliteit. Daarnaast is direct bij de start een bezuiniging van 4 miljoen euro opgelegd aan de organisatie, terwijl een nieuwe organisatie na zijn oprichting wat betreft rendement vaak een dip doormaakt. Deze dip is De Connectie volgens Van Dellen nog niet te boven.

De problemen zijn een tegenvaller. De betrokken gemeenten hadden verwacht op het gebied van ICT zeker de helft van de besparing die met De Connectie wordt beoogd te realiseren. Dit blijkt echter niet het geval; de gemeenten moeten juist flink geld bijleggen. Eerder werd al duidelijk dat de gemeente Rhenen tussen den 470.000 en 585.000 euro extra kwijt is om de ICT-problemen op te lossen, terwijl de extra kosten voor de gemeente Renkum twee tot vier ton bedragen. De gemeente Arnhem moet dus één tot twee miljoen euro extra investeren.

Terug naar nieuws overzicht