Minister Ollongren ziet niets in wetgeving voor sociale media

22-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Minister Ollongren ziet niets in wetgeving voor sociale media

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken ziet niets in het opleggen van extra wetten en regels aan sociale media om beïnvloeding van verkiezingen te voorkomen. De minister noemt de oproep 'te makkelijk' en stelt dat de oplossing juist ligt in zelfregulering.

Edo Haveman, hoofd public policy bij Facebook Nederland, riep onlangs de Nederlandse overheid op wetgeving te introduceren op het gebied van politieke advertenties. Haveman spreekt van een vacuüm. PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher steunt het voorstel en stelt dat zelfregulering alleen werkt binnen kaders die de overheid schept.

'Te makkelijk'

Ollongren is het echter niet met deze redenatie eens en noemt de oproep van Facebook 'te makkelijk'. De minister stelt dat sociale media hiermee hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen en noemt 'wetgeving misschien wel makkelijker dan zelfregulering'. Ollongren is bang dat indien dergelijke regelgeving wordt geïntroduceerd social media bedrijven niet meer zullen doen dan de wet voorschrijft.

De minister wil social media bedrijven daarom eerst in staat stellen zelf de problemen aan te pakken. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt, overweegt Ollongren echter alsnog wetgeving in te voeren.

 

Terug naar nieuws overzicht