SAP HANA omgeving Rabobank toekomstbestendig gemaakt
21-02-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

SAP HANA omgeving Rabobank toekomstbestendig gemaakt

Het rapporteren aan toezichthouders is een belangrijke uitdaging voor de meeste bedrijfstakken. In de financiële sector is dit zo mogelijk een nog belangrijker onderwerp, mede omdat naast standaardrapportage er steeds meer gevraagd zal worden om de onderbouwing op basis van data. Rabobank  heeft een aantal jaar geleden de keuze gemaakt om een data warehouse te creëren van waaruit  rapportages gaan plaatsvinden. Destijds is gekozen om hiervoor SAP HANA in te zetten. Door deze keuze diende de huidige SAP HANA omgeving vernieuwd te worden om zo een toekomstbestendig platform te creëren. In deze businesscase leest u hoe BPSolutions en Lenovo deze uitdaging samen met Rabobank tot een succes hebben gemaakt.

Waarom SAP HANA?                                                                          

SAP HANA is een geschikt voorkeursplatform voor dit Risk & Finance Data warehouse van Rabobank. . SAP HANA maakt het mogelijk om invulling te geven aan consolidatie van data, waarmee op een vereenvoudigde en snelle wijze rapportages gemaakt kunnen worden en direct inzicht in de achterliggende gegevens gerealiseerd wordt. De optimale performance wordt behaald door de HANA technologie die een ‘in-memory’ database levert met een rijke functionaliteit voor onder andere reporting.

Op zoek naar een oplossing

Voor de nieuwe HANA infrastructuur had Rabobank een aantal harde eisen met betrekking tot beheersbaarheid, schaalbaarheid en continuïteit. Bovendien moest dit project binnen het beschikbare budget passen.

Om de nieuwe omgeving op te kunnen bouwen heeft Rabobank een marktconsultatie uitgevoerd. De vraag was daarbij welke organisatie SAP HANA-platformen kon bouwen, gebaseerd op bewezen technologie. Daarbij speelde ook de wens voor een zo optimaal mogelijke Total Cost of Ownership (TCO). Een andere belangrijke behoefte was flexibele ondersteuning tijdens de exploitatiefase. nDe keuze viel daarbij op de gezamenlijke expertise van Lenovo en BPSolutions.

Flexibiliteit door standaardisering

Gezien de omvang van de oplossing is gebruik gemaakt van schaalbare Lenovo nodes voor HANA. Deze kunnen in één fysieke behuizing de volledige SAP gecertificeerde schaalbaarheid leveren, inclusief de benodigde high-performance storage voor SAP HANA. Door het gebruik van deze nodes als bouwblokken is verregaande standaardisatie mogelijk, ook voor nieuwe, nog uit te rollen platformen. Zo is toekomstige uitbreiding inpasbaar zonder desinvesteringen.

Zo richtte BPSolutions de nieuwe omgeving in

De inrichting van de nieuwe omgevingen is uitgevoerd door het ervaren SAP HANA-team van BPSolutions, in nauwe samenwerking met de beheerorganisatie van Rabobank. Mede door de efficiënte standaardaanpak van BPSolutions, het gebruik van standaard bouwblokken voor SAP HANA en de inzet van SUSE voor HANA als software platform, is dit traject soepel verlopen. De acceptatietesten zijn in één keer met de juiste resultaten afgesloten, waardoor de oplevering direct aansluitend plaats kon vinden. Daarnaast ondersteunt BPSolutions Rabobank tijdens de exploitatie met technische beheer zodat de omgeving proactief in up-to-date blijft.

De voordelen van de Lenovo SAP HANA-oplossing op een rijtje:

•             Aansluiting bij bestaande beheerkennis;

•             Eenvoud van beheer door inzet van Lenovo xClarity en SUSE SMT, waardoor centrale monitoring, hardware- en updatemanagement mogelijk is;

•             Eenvoud van de oplossing door toepassing van gestandaardiseerde bouwblokken;

•             Schaalbaarheid en hoge beschikbaarheid op basis van bewezen technologie;

•             Minder ruimtebehoefte in datacenter door toepassing van één all-in behuizing per node;

•             Meest groene oplossing voor SAP HANA door laagste energieverbruik per Terabyte;

•             Korte implementatietijd door de bewezen standaardaanpak van BPSolutions;

•             Directe toegang tot kennis en ervaring door de ondersteuning van het BPSolutions en Lenovo SAP HANA-team.

Lees meer over deze case in onderstaand document.  

Rabobank_refcase_NL.pdf

Terug naar nieuws overzicht