Wouter Hoeffnagel - 21 februari 2019

NFV groeit hard in populariteit

NFV groeit hard in populariteit image

Network functions virtualisation (NFV) groeit hard in populariteit, mede dankzij de mogelijkheden die 5G biedt. Bijna 80 procent van de branchespecialisten ziet NFV als belangrijk of zelfs cruciaal en neemt de technologie op in de strategische focus voor de komende vijf jaar.

Dit blijkt uit het jaarlijks sectoronderzoek van Telecoms.com, in opdracht van F5. De concurrentie in de sector vereist dat applicaties en netwerkservices worden aangeboden met ongekende snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Bart Salaets, EMEA Solution Architect Director bij F5 Networks: "Service providers staan onder druk om het data- en videoverkeer over hun netwerk te optimaliseren, om de belasting minimaal te maken, winstgevendheid te vergroten en de gebruikerservaring blijvend te verbeteren. Naast digitale transformatie en de omarming van IoT, passen steeds meer service providers NFV toe om nieuwe services en bedrijfsmodellen te ontwikkelen met als doel service agility, meer innovatie dankzij automatisering en kostenbesparingen."

De kracht van NFV

De belangrijkste voordelen van NFV zijn volgens het onderzoek grotere netwerk- en serviceflexibiliteit (48 procent), inzet van automatisering voor grotere efficiëntie in bedrijfsprocessen (44 procent) en het verlagen van OPEX (40 procent). Andere voordelen die werden genoemd zijn verlaging van CAPEX (36 procent) en betere netwerkprestaties en betrouwbaarheid (35 procent).

Het groeiende belang van NFV wordt getriggerd door een aantal uitdagingen, waaronder time-to-market (48 procent), betere gebruikerservaring (46 procent) en efficiëntere bedrijfsvoering (45 procent). De (geplande) investeringen onderstrepen dit: meer dan 95 procent van respondenten stelt dat de investeringen in de technologie dit jaar zal toenemen of gelijk blijven.

Uitdagingen en vooruitblik

De telecomsector is positief over NFV, maar er zijn nog wat horden te nemen. Zo gaf meer dan 60 procent aan nog niet helemaal zeker te zijn van de beste aankoopmethode van NFV-toepassingen. Een derde vond dat ze kosten van inkoopmethodes moesten kunnen besparen door te kijken naar geautomatiseerde systemen. Hierbij komt nog wat terughoudendheid kijken: Vergeleken met vorig jaar zijn er zelfs iets minder bedrijven die aangeven volledig overtuigd te zijn dat ze een goede implementatie hebben gedaan van NFV. Slechts 8 procent vond NFV makkelijk binnen de planning te implementeren, en 22 procent ondervond meer lastigheden dan verwacht. Bijna de helft (48 procent) vond de moeilijkheidsgraad als verwacht.

De grootste uitdagingen waren de hoge kosten en complexiteit van de implementatie (36 procent), gevolgd door de weinig aanwezige heldere business cases (32 procent).

Integratie

“NFV-architecturen hebben de potentie om de nodige netwerkflexibiliteit te bieden en zo nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk te maken en de cost of ownership te verlagen. Hiertoe moeten echter wel de oplossingen op basis van NFV gemakkelijk zijn te integreren in de toolchain van automatisering en orchestratie”, aldus Salaets.

“Dat zien we terug in de percepties op implementatie en inkoopmethodes. De industrie wil een gemakkelijk, geautomatiseerd proces. Service providers moeten leveranciers overwegen die deze uitdagingen niet uit de weg gaan en voor maximaal resultaat gaan, zoals het bieden van samengestelde Virtual Network Functions services met ready-to-install oplossingen. Om de inkoop, planning en schaling te vereenvoudigen moeten service providers ook kijken naar gebruiksmodellen die aansluiten op hun services.”