Huawei-oprichter: 'De VS kan ons onmogelijk verpletteren'
20-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei-oprichter: 'De VS kan ons onmogelijk verpletteren'

Ren Zhengfei (foto), oprichter en topman van Huawei, stelt dat de Verenigde Staten het bedrijf onmogelijk kan verpletteren. "Amerika vertegenwoordigt de wereld niet", zegt Zhengfei. Ook ontkent Zhengfei dat Huawei spionage uitvoert en zegt zijn bedrijf te sluiten indien dat wel het geval blijkt te zijn.

De oprichter van Huawei doet zijn uitspraken in een interview met de BBC. Het Chinese techbedrijf ligt al lange tijd onder vuur. Met name vanuit de Verenigde Staten wordt actief gewaarschuwd voor risico's die apparatuur van Huawei voor de nationale veiligheid van landen zou opleveren. Zo waarschuwt minister Pompeo van Buitenlandse Zaken deze maand dat partijen die zaken blijven doen met Huawei in de toekomst mogelijk moeilijker kunnen samenwerken met de VS. Bewijsmateriaal voor de aantijgingen is tot nu toe niet gepresenteerd.

In verschillende landen verboden

Desondanks hebben zowel de VS, Australië als Nieuw-Zeeland Huawei inmiddels uitgesloten van 5G-aanbestedingen. Ook Groot-Britannië zegt gevaar te zien, maar stelt risico's op een andere manieren te kunnen mitigeren. De Britten zien daarom af van een verbod. In Nederland wordt de rol die Huawei bij 5G-projecten kan spelen momenteel onderzocht.

In het interview met de BBC stelt Zhengfei dat Huawei flexibel is en ondanks de verboden niet 'verpletterd' kan worden. Zo kan het bedrijf zijn activiteiten simpelweg afschalen indien de VS erin slaagt andere landen te overtuigen tijdelijk geen zaken te doen met het bedrijf. Ook stelt Zhengfei dat Huawei door de 'aanvallen' van de VS wordt gedwongen zijn producten en diensten te verbeteren.

'Huawei zal nooit meewerken aan spionage'

De Huawei-oprichter benadrukt opnieuw dat Huawei nooit zal meewerken aan spionage. Ook wijst Zhengfei op de Chinese overheid, die eveneens ontkent achterdeurtjes te installeren in hard- en software. "Ons bedrijf zal nooit spionageactiviteiten uitvoeren. Als dat wel het geval blijkt te zijn, sluit ik mijn bedrijf", aldus de oprichter.

Zhengfei gaat ook in op de arrestatie van zijn dochter Meng Wanzhou in Canada. De topvrouw van Huawei werd begin december op verzoek van de VS gearresteerd wegens het schenden van een handelsembargo tegen Iran. Zhengfei stelt dat de arrestatie politiek gemotiveerd is en noemt dit onacceptabel.

Terug naar nieuws overzicht
Security