Den Haag stapt als eerste Nederlandse stad volledig over op 5G

Søren Abildgaard en Saskia Bruines

19-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Den Haag stapt als eerste Nederlandse stad volledig over op 5G

Den Haag wordt de eerste stad in Nederland die volledige 5G-dekking krijgt. De stad breidt hiermee haar ambities om een ‘Smart City’ te worden verder uit. T-Mobile Nederland start dit jaar al met de uitrol van 5G in Den Haag.

Dit hebben de Haagse wethouder Saskia Bruines (Kenniseconomie) en Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, bekend gemaakt. In een Smart City worden nieuwe, digitale toepassingen ingezet om overheid en burgers te ondersteunen. De introductie van 5G speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Smart Cities. Naast hogere snelheden van het mobiele datanetwerk, zorgt 5G ook voor de mogelijkheid veel meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten op een netwerk. Daarnaast is 5G volgens de partijen betrouwbaarder dan 4G. Door de stad Den Haag uit te rusten met goede connectiviteit kan de gemeente verder innoveren op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de openbare ruimte. Hierin staat het oplossen van maatschappelijke vraagstukken centraal, zodat de stad veiliger, efficiënter en duurzamer wordt.

5G-pilots

Vooruitlopend op de uitrol van 5G gaan T-Mobile en de gemeente Den Haag samen werken in verschillende 5G-pilots in de stad. T-Mobile levert de connectiviteit voor dit grootschalige 5G-experiment. In 2020 moet het Haagse 5G-netwerk gerealiseerd zijn. Doordat 5G zowel een landelijk als internationaal karakter heeft, zijn ook het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) betrokken bij deze pilots.

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: “Samen met de gemeente gaan we op zoek naar partners binnen en buiten de stad om 5G-toepassingen uit te proberen waar de stad en haar inwoners profijt van hebben. Samen onderzoeken we hoe we inwoners, studenten en bedrijven zo goed mogelijk toegang kunnen geven tot 5G en hoe we innovatie in Den Haag kunnen stimuleren. In deze eerste fase werken we met name aan 5G-toepassingen op het gebied van logistiek en industrie. Dit zijn bijvoorbeeld toepassingen die de bereikbaarheid van de stad verbeteren door het bieden van zeer lokale verkeers- en parkeerinformatie, op basis van een snelle en betrouwbare 5G-connectie.”

'5G opent nieuwe deuren'

Wethouder Saskia Bruines: “Den Haag staat de komende jaren voor een enorme groeiopgave van inwoners en werkgelegenheid. De komst van supersnel mobiel internet opent veel nieuwe deuren voor de Haagse inwoners en bedrijven. Door als eerste stad volledig over te zijn op 5G laat Den Haag zien koploper te zijn op dit gebied. Dit is van belang voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in de stad. Het ontwikkelen van nieuwe digitale innovatieve concepten is daarbij cruciaal om de stad bereikbaar, duurzaam en leefbaar te houden. Bij deze ontwikkelingen hebben we nadrukkelijk oog voor zaken zoals veiligheid en gezondheid.”

Een eerste belangrijke stap binnen het project is het opzetten van een nieuw 5G Field Lab. In dit lab krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Om de toepassingen daadwerkelijk werkbaar te maken op 5G stelt T-Mobile Nederland op locatie 5G connectiviteit en ondersteuning door experts beschikbaar. Ook worden regelmatig 5G-evenementen georganiseerd door T-Mobile’s Future Lab. Geïnteresseerden krijgen hier hulp en ondersteuning bij de ontwikkeling van eigen toepassingen en het testen van conceptontwerp.

De gemeente en T-Mobile verwelkomen ook graag andere bedrijven en partners die willen mee denken over nieuwe 5G-toepassingen en de mogelijkheden in de stad. Aanmelden kan via 5G@t-mobile.nl.

Terug naar nieuws overzicht