Mendix World 2019: ‘Een plek voor business en IT om te leren over low-code en ervaringen te delen’

19-02-2019 | door: Marco van der Hoeven
Deel dit artikel:

Mendix World 2019: ‘Een plek voor business en IT om te leren over low-code en ervaringen te delen’

Low-code wint snel aan terrein en staat steeds hoger op de prioriteitenlijst van de CIO. Een plek om te leren over low-code en ervaringen en best practices uit te wisselen is er nog niet, zag Derek Roos, CEO van Mendix. Daarom organiseert het bedrijf het internationele event Mendix World, op 16 en 17 april in Ahoy Rotterdam waar zo’n 3.000 IT professionals, COO’s en CEO’s zullen samenkomen.

Sinds enkele maanden is Mendix opgenomen in de ‘Siemens familie’, zoals Roos het noemt. Hij maakt een eerste balans op: “Na een paar maanden kunnen we zeggen dat alle beloftes vanuit Siemens waargemaakt zijn.” Hoewel Mendix nu onderdeel is van Siemens, blijft het bedrijf autonoom opereren op het gebied van productstrategie.

Roos merkt dat klanten ook tevreden zijn over de overname. “We vonden het natuurlijk heel spannend wat onze klanten er van vonden, maar die reageren positief. We blijven op dezelfde manier werken, met als voordeel alle nieuwe deuren die open zijn gegaan vanuit het gigantische Siemens netwerk.” Veel klanten vanuit de industrie kennen Siemens ook al als leverancier.

Flexibeler

De overname biedt Siemens veel voordelen, ziet Roos. “Siemens wil sneller en flexibeler worden en daar levert Mendix een bijdrage aan. Het is zeker de bedoeling dat Mendix op dezelfde manier blijft werken als autonoom bedrijf. Wij zijn één van de aanjagers van een sneller en flexibeler Siemens.”

Ondertussen draait Mendix op volle toeren door. “Vorig jaar is ons bedrijf in omvang verdubbeld, en voor dit jaar hebben we dezelfde ambitie. We zien dat de markt snel groeit en steeds meer organisaties de voordelen van low-code zien.”

Mendix World

“De behoefte aan een plek waar vooral ervaringen en best practices gedeeld worden is groot. Low-code is volwassen geworden.” Volgens Roos gaat low-code veel verder dan experimenteren. “Mensen stellen nu vragen zoals: hoe kan low code centraal staan in onze IT-strategie? Hoe kunnen we onze mission critical applicaties bouwen op een low code manier? En vergeet niet dat er allerlei trends aan gekoppeld zijn, zoals data, AI en cloud. Het komt allemaal samen in onze wereld van low-code.”

Roos ziet dat er op dit moment te weinig plekken zijn waar je kunt leren over low-code. Mendix World moet daar verandering in brengen. “Het past ons, als pionier in low-code, om zo’n evenement te organiseren.” Interesse voor het event is er dan ook vanuit de hele wereld. “Mensen komen vanuit de hele wereld naar de Ahoy. We verwachten zo’n 3.000 deelnemers.” Op het programma staan meer dan vijftig verschillende sessies waaronder presentaties van PostNL en de Gemeente Rotterdam, er is een hackaton, er zijn lezingen en break-out sessies. “Je kunt het zien als één groot low-code festival.”

Meer business dan tech

Roos ziet low-code als een middel om de focus te verschuiven van techniek naar businesswaarde. Dat past volgens hem goed bij de digitalisering die al jarenlang gaande is. “Hoe kunnen we in een wereld die snel complexer wordt, waarin alles snel gaat, meer grip krijgen door gebruik te maken van low-code? Hoe kunnen we beter sneller worden? Je zult zien dat er niet alleen maar CIO’s komen, maar ook CEO’s en COO’s. IT wordt steeds meer een businessthema.”

In deze wereld, waarin alles steeds sneller en complexer wordt, heb je voor de meest simpele innovatie zoveel skills nodig, dat het onmogelijk wordt dat allemaal in eigen huis te regelen. “Kijk maar naar apps. Het is niet gewoon een app, maar het moet er goed uit zien, het moet communiceren met andere apps, gebruikers hebben torenhoge verwachtingen. Er zijn zoveel verschillende skillsets nodig om dat allemaal zelf te kunnen regelen, daar is niet tegenop de recruiten.”

Business en IT lopen in elkaar over
Roos ziet dan ook een toekomst voor zich waarin IT een soort integraal onderdeel is van wat we doen. “Business en IT gaan helemaal in elkaar overlopen. En low-code gaat daar een belangrijke rol in spelen.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

low code