Cognizant schikt voor 25 miljoen dollar in zaak rond omkopingsschandaal

19-02-2019 | door: Redactie

Cognizant schikt voor 25 miljoen dollar in zaak rond omkopingsschandaal

Cognizant gaat akkoord om een schikking van 25 miljoen dollar te betalen rond een zaak van twee voormalige topmanagers die de Amerikaanse anti-omkoopwetten zouden hebben geschonden. Volgens de Amerikaanse beurswaakhond zouden de voormalig bestuurder Gordon Coburn en Chief Legal Officer Steven E. Schwartz een aannemer in India hebben gemachtigd om steekpenningen te betalen.

Volgens de SEC-klacht eisten hoge Indiase overheidsfunctionarissen in 2014 een steekpenning van 2 miljoen dollar van het bouwbedrijf dat de bedrijfscampus van Cognizant in Chennai, India, bouwde. Op het moment werkte tweederde van de werknemers van het bedrijf in India.

"Omkoping om bedrijfsdoelen te bevorderen is een illusie pad naar succes op lange termijn. Hoewel het altijd de verkeerde keuze is, is het bijzonder flagrant wanneer senior executives die koers in kaart brengen voor degenen die zij leiden, zoals onze klacht hier beweert. We zijn vastbesloten om hen verantwoordelijk te houden voor hun acties ", aldus Charles E. Cain, hoofd van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) Unit van de SEC Enforcement Division.

In 2016 lanceerde Cognizant een intern onderzoek naar de vraag of betalingen met betrekking tot faciliteiten in India verkeerd werden uitgevoerd en in mogelijke schending van de FCPA of andere wetten. Cognizant heeft op eigen initiatief het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) en SEC op de hoogte gebracht van het onderzoek en het bedrijf zei dat het volledig meewerkt aan beide agentschappen.

Terug naar nieuws overzicht