GSMA: 'Ontwikkel een Europees testraamwerk voor mobiele infrastructuur'

18-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

GSMA: 'Ontwikkel een Europees testraamwerk voor mobiele infrastructuur'

Europese overheid moeten samen met mobiele operators betere testmethodes ontwikkelen voor telecominfrastructuur. Dergelijke nieuwe methodes moeten helpen de betrouwbaarheid van telecomnetwerken zeker te stellen, zonder partijen in zijn geheel te hoeven uitsluiten voor aanbestedingen.

Deze oproep is afkomstig van de branchevereniging voor telecomoperators GSMA en volgt op zorgen over de veiligheid van telecomapparatuur van het Chinese Huawei. Onder meer de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland hebben 5G-apparatuur van het bedrijf al in de ban gedaan, terwijl ook veel Europese landen met argusogen naar het Chinese bedrijf kijken.

Hogere kosten en vertraging

Operators aangesloten bij GSMA waarschuwen echter voor de impact die een dergelijke verbod heet op de beschikbaarheid van apparatuur. Dit leidt tot hogere kosten, kan de uitrol van 5G-netwerken met jaren vertragen en kan ook voor bestaande telecomnetwerken problemen opleveren.

De GSMA stelt dat dergelijke consequenties echter voorkomen kunnen worden. De branchevereniging pleit ervoor een taskforce op te richten van Europese operators die manieren in kaart gaat brengen om bestaande testmethodes die door individuele operators, third-party laboratoria of in partnership met het standaardisatieagentschap 3GPP worden gebruikt. Door overheden bij dit proces te betrekken en gezamenlijk overeenstemming te bereiken over een uniforme testmethode kan de veiligheid van telecomoperator met meer zekerheid in kaart worden gebracht.

Forse investeringen

De branchevereniging wijst ook op de grote investeringen van mobiele operators in 5G-infrastructuur. De GSMA schat dat in 2025 tussen de 300 en 500 miljard dollar wordt geïnvesteerd in de uitrol van 5G-diensten.

Terug naar nieuws overzicht
Security