Verenigd Koninkrijk ziet geen noodzaak voor verbod op Huawei-apparatuur

18-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Verenigd Koninkrijk ziet geen noodzaak voor verbod op Huawei-apparatuur

Het Verenigd Koninkrijk gaat apparatuur van Huawei niet uitsluiten uit toekomstige 5G-netwerken. Het land ziet andere manieren om de risico's omtrent hardware van het bedrijf te verminderen, zonder dat hiervoor een verbod nodig is.

Dit meldt The Financial Times op basis van anonieme bronnen. Huawei ligt al langer onder vuur. Zo reisde Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, afgelopen week af naar Europe om Europese leiders te waarschuwen voor Huawei en een nauwe samenwerking met China. De Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid apparatuur van Huawei kan misbruiken om Westerse doelen te bespioneren.

Five Eyes-samenwerking

Eerder besloten de Verenigde Staten, Australië en de Verenigde Staten het gebruik van Huawei apparatuur in toekomstige 5G-netwerken aan banden te leggen. Canada onderzoekt momenteel of het gebruik van de apparatuur veilig is. Samen met het Verenigd Koninkrijk zijn deze landen lid van de Five Eyes-samenwerking, waarbinnen inlichtingen worden gedeeld.

Bewijsmateriaal voor de aantijgingen aan het adres van Huawei ontbreekt overigens. Huawei ontkent de beschuldigingen. Ren Zhengfei, oprichter van Huawei, benadrukte eerder in een interview met de Financial Times dat zijn bedrijf nooit een overheid is gevraagd om 'ongepaste informatie' te verstrekken of spionage uit te voeren.

Terug naar nieuws overzicht
Security