Wouter Hoeffnagel - 17 februari 2019

Minder vraag naar ICT'ers vanuit financieel dienstverleners dankzij fintech

De vraag naar ICT'ers vanuit financieel dienstverleners neemt in 2019 met 5% af. Dit is vooral te danken aan de omarming van fintech.

Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group op basis van data van Jobfeed. Naar verwachting wil de top 20 financiële dienstverleners in ons land zo'n 2.510 IT'ers in vaste dienst nemen. Voor 18% van deze posities zijn al vacatures uitgeschreven. Dit is 5% lager dan de 2.656 IT-vacatures die in 2018 werden uitgeschreven.

Lange en stroperige interne processen

IT-vacatures bij een financieel dienstverlener staan gemiddeld 69 dagen open. "Niet het werkgeversimago, maar de lange en stroperige interne processen zijn het grootste probleem die financiële dienstverleners ondervinden in het aantrekken van vast IT-talent. Budgetten worden voornamelijk besteed aan gedetacheerderen en zzp’ers die relatief snel worden aangetrokken. Recruitment heeft daarentegen met beperkte budgetten en een lang intern recruitmentproces te maken. Naast de war for talent, heeft recruitment ook een interne ‘war’ te voeren", aldus Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group.

ING heeft met 480 vacatures naar verwachting de grootste vraag naar IT'ers. Het aantal IT-gerelateerde vacatures van ING daalt echter met 19% ten opzichte van 2019. Ook bij andere banken daalt de vraag naar IT'ers gemiddeld. Bij verzekeraars en pensioenfondsen blijft de vraag gemiddeld gelijk.

Software Engineer is meest gevraagde functie

De meest gevraagde functie bij financieel dienstverleners is Software Engineer, gevolgd door Webontwikkelaar en Tester Software. De vraag naar IT-specialisten, SAP Consultants, Solutions Architects en Data Scientists groeit het hardst.

"Je zou verwachten dat de vraag naar IT’ers bij de financiële dienstverleners een stuk groter zou zijn, gezien de technologische veranderingen die plaatsvinden en de noodklok die met betrekking tot schaarste vaak wordt geluid. Opvallenderwijs neemt de eigen directe vraag af. Tegelijkertijd werkt een veelvoud aan IT-gedetacheerden, flexwerkers en ZZP’ers bij veel van de grote financiële dienstverleners, naast de IT die geoutsourd is", zegt aldus Waasdorp.

Top 10 meest gevraagde IT-beroepen

Op basis van gegevens van Jobfeed heeft Intelligence Group een top 10 met meest gevraagd IT-beroepen in 2018 opgesteld:

  1. Software engineer (452 vacatures)
  2. Webontwikkelaar (339 vacatures)
  3. Tester software (257 vacatures)
  4. Helpdeskmedewerker Informatietechnologie (255 vacatures)
  5. Functioneel applicatiebeheerder (207 vacatures)
  6. Cyber Security Engineer (186 vacatures)
  7. Java ontwikkelaar (184 vacatures)
  8. Manager ICT (156 vacatures)
  9. DevOps Engineer (145 vacatures)
  10. BI Specialist Datawarehouse (138 vacatures)

Meer informatie is hier te vinden.