Huawei is bereid extra beveiligingsmaatregelen te nemen

14-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei is bereid extra beveiligingsmaatregelen te nemen

Huawei is bereid extra beveiligingsmaatregelen te nemen om zorgen over mogelijke spionage door Chinese inlichtingendiensten via haar hardware weg te nemen. De Chinese techgigant hoopt hierdoor in de race te kunnen blijven om hardware te leveren voor 5G-netwerken in met name Centraal- en Oost-Europa.

Dit zegt Andy Purdy, Chief Security Officer bij Huawei Technologies USA, tegen Reuters. De uitspraken volgen kort op een bezoek van de U.S. Secretary of State Mike Pompeo aan de regio, waar hij met bondgenoten zijn zorgen deelde over het gebruik van Huawei apparatuur. De Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid apparatuur van Huawei kan misbruiken om Westerse doelen te bespioneren.

Medewerker gearresteerd

Tot nu toe is er overigens geen bewijs geleverd die de beschuldigingen aan het adres van Huawei onderbouwen. Wel werd in januari een Huawei-medewerker in Polen gearresteerd wegens spionage. De man zou in opdracht van de Chinese overheid hebben gespioneerd. De medewerker is door Huawei ontslagen. Huawei ontkent de beschuldigingen. Zo zei Ren Zhengfei, oprichter van Huawei, in een interview met de Financial Times dat zijn bedrijf nooit door welke overheid dan ook is gevraagd om 'ongepaste informatie' te verstrekken of spionage uit te voeren.

Verschillende landen hebben Huawei inmiddels uitgesloten voor aanbestedingen rond 5G-netwerken. Naast de Verenigde Staten gaat het om onder meer Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Europa wordt met argusogen naar het bedrijf gekeken. Zo zegt Duitsland extra garanties nodig te hebben om 5G-apparatuur toe te laten, zijn de Britten van mening dat Huawei-apparatuur een gevaar voor de Britse nationale veiligheid oplevert en overweegt de Noorse overheid een verbod op Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken.

'Nederland moet niet naïef zijn'

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en premier Rutte waarschuwde eind januari dat Nederland niet naïef moet zijn in de discussie rond Huawei. Het kabinet onderzoekt nog welke rol de Chinese telecomgigant Huawei mag spelen bij toekomstige 5G-projecten.

Terug naar nieuws overzicht
Security