India overweegt stappen tegen Google wegens machtsmisbruik met Android
13-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

India overweegt stappen tegen Google wegens machtsmisbruik met Android

De Indiase mededingingsautoriteit overweegt een zaak te starten tegen Google wegens machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android. Het Amerikaanse bedrijf zou de sterke marktpositie van Android hebben misbruikt om concurrentie te benadelen.

Dit melden bronnen aan persbureau Reuters. De Competition Commission of India (CCI) is een onderzoek naar Google gestart nadat gebruikers klaagden dat Google met Android concurrentie zou tegenwerken. De toezichthouder is hierop in gesprek gegaan met afgevaardigden van Google en beslist op korte termijn of een speciale onderzoekscommissie wordt opgesteld. Dit besluit staat nog niet vast, melden de bronnen.

Het is niet de eerste keer dat Google onder de loep ligt wegens mogelijk machtsmisbruik. Ook in de Europese Unie heeft Google het aan de stok met de overheid. Zo oordeelde de Europese Commissie eerder dat Google zijn sterke marktpositie heeft misbruikt door smartphonefabrikanten te verplichten Google-apps standaard te installeren op Android-apparaten. Ook verbiedt Google fabrikanten ook smartphones met andere besturingssystemen dan Android te verkopen. Google kreeg een boete van 4,3 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie, iets waar de techgigant beroep tegen heeft aangetekend.

Terug naar nieuws overzicht