Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2019

GroenLinks wil dat Nederland geen 5G-apparatuur Huawei gebruikt

GroenLinks wil dat Nederland geen 5G-apparatuur Huawei gebruikt image

GroenLinks wil dat Nederland geen gebruik maakt van 5G-apparatuur van Huawei, aangezien dit te veel risico's oplevert voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit stellen partijleider Jesse Klaver en voormalig lijsttrekker Bram van Ojik in een open brief.

Klaver en Van Ojik brachten onlangs een werkbezoek aan China. De D66'ers stellen dat China met behulp van technologische ontwikkelingen steeds meer grip op de Chinese samenleving probeert te krijgen. Om te voorkomen dat het land in cruciale sectoren een beslissende voorsprong krijgt, is het volgens Klaver en Van Ojik noodzakelijk strenge voorwaarden te stellen aan Chinese partners. In sommige gevallen zou met het oog hierop moeten worden afgezien van deals. GroenLinks wil dat meer gekeken wordt naar Europese alternatieven voor de hardware van Huawei.

GroenLinks pleit ervoor de relatie met China te 'resetten'. "De gewenste reset vraagt ook voor Nederland om een nieuwe balans tussen waakzaamheid en engagement. Zo lijkt het ons een slecht idee om Chinese software te gebruiken in het communicatiesysteem van de Nationale Politie. Het kabinet doet er ook verstandig aan voor ons nieuwe 5G netwerk niet te kiezen voor Huawei. In zee gaan met deze techgigant is een onaanvaardbaar risico zolang de greep van de communistische partij op het Chinese bedrijfsleven zo groot is. We doen er beter aan de risico’s op bedrijfsspionage en hacking te verkleinen en voor Europese oplossingen te kiezen", schrijft GroenLinks in de open brief.

Duitsland sluit Huawei niet uit

De Duitse overheid heeft tegelijkertijd besloot Huawei juist niet expliciet uit te sluiten van aanbestedingen voor 5G-netwerken, meldt Handelsblatt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken erkent dat er zorgen zijn rond Chinese spionage, maar wijst tegelijkertijd ook op de economische belangen rond de aanleg van 5G-netwerken.

Op dit moment werkt de Duitse overheid  aan richtlijnen en voorwaarden die de veiligheid van de Duitse 5G-infrastructuur moeten waarborgen. Duitsland wil onder meer dat apparatuur van het Chinese bedrijf niet wordt gebruikt in de kern van telecomnetwerken.

'Drie tot vijf jaar nodig om zorgen weg te nemen'

Huawei verwacht zelf drie tot vijf jaar de tijd nodig te hebben om zorgen over de veiligheid van zijn apparatuur weg te nemen, meldt het Chinese bedrijf in een brief gericht aan de Britse overheid die is ingezien door Reuters. In juni constateerde de Britten 'tekortkomingen' in de hardware van het bedrijf die een risico zouden vormen voor de Britse nationale veiligheid. Het bedrijf voerde hierop veranderingen door in zijn systeem, maar wist hiermee deze zorgen niet weg te nemen.

Het bedrijf maakte eind 2018 bekend 2 miljard dollar te willen investeren in het beter beveiligen van zijn apparatuur. Het doorvoeren van deze veranderingen is volgens het bedrijf echter een ingewikkeld proces, dat pas over drie tot vijf jaar resultaten zal opleveren. In de brief benadrukt Ryan Ding, topman van Huawei, opnieuw dat het bedrijf zijn apparatuur nooit heeft gebruikt of zal gebruiken voor spionage-activiteiten.