Nog geen kwart van bedrijven biedt security-experts doorgroeimogelijkheden

08-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Nog geen kwart van bedrijven biedt security-experts doorgroeimogelijkheden

Slechts 24% van de bedrijven biedt security professionals doorgroeimogelijkheden. Dit is opvallend, want de vraag naar security-experts is groot. Zo verwachten IT-beslissers dit jaar 10% meer personeel aan te nemen op het gebied van digitale veiligheid. Eén op de vier organisaties heeft in 2019 voornamelijk behoefte aan meer kennis voor de ontwikkeling van veilige software.

Dat blijkt uit de nationale security monitor die mede in opdracht van IT-dienstverlener Sogeti is uitgevoerd door marktanalist Pb 7 Research. Bij alle organisatie is inmiddels het bewustzijn aanwezig dat security een serieuze zaak is, stelt Sogeti. Daar wordt echter nog altijd niet volledig naar gehandeld. Zo blijkt dat 23% van de organisaties moeite heeft met het verantwoorden van IT-security-investeringen, zowel richting aandeelhouders als interne verantwoording. Verder toont het onderzoek aan dat slechts één op de vijf bedrijven of instellingen een zogeheten ‘security-by-design’ aanpak heeft voor de ontwikkeling van nieuwe software.

Vraag naar security-experts stijgt

Veranderende wet- en regelgeving zoals de invoering van de AVG en de inzet van de cloud zijn de belangrijkste drijfveren voor de toename in security-activiteiten. Deze toename zorgt ook voor een groeiende vraag naar security-personeel; bedrijven verwachten gemiddeld 10% meer security-professionals te zullen werven. De groei in security-personeel wordt dit jaar het hoogst bij financiële dienstverleners. Zij geven aan dat ze naar verwachting 15% meer security-experts gaan aannemen.

"De onderzoeksuitkomsten onderstrepen dat we nog intensiever moeten samenwerken tussen IT-bedrijven, hun klanten en het onderwijs. We moeten er samen voor zorgen dat ons land over meer security-expertise gaat beschikken. Omwille van onze digitale veiligheid. En ook om op die manier security professionals meer groeiperspectief te bieden. Met de inzet van ons zogeheten career framework biedt Sogeti security professionals alle ruimte en middelen om hun kennis voortdurend te verrijken. Daar profiteren onze klanten ook van in een wereld waarin ontwikkelingen op het gebied van security in een rap tempo veranderen", vertelt Marco van den Brink, Chief Operating Officer bij Sogeti in Nederland.

"Met alle aandacht voor vele cyberaanvallen afgelopen jaren en de nieuwe privacywetgeving die in mei 2018 van kracht is gegaan, verrast het me dat relatief veel organisaties hun veiligheidszaken nog altijd niet op orde hebben. Die slag zal waarschijnlijk dit jaar geslagen worden. En dat is hard nodig als straks nog veel meer dingen aan het internet gaan hangen,” concludeert Peter Vermeulen, onderzoeker bij Pb7 Research.

Terug naar nieuws overzicht
Security