Software en services zijn goed voor 3% van de Nederlandse economie

07-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Software en services zijn goed voor 3% van de Nederlandse economie

De software en services sector is een sterk groeiende sector. Na een volumegroei van 5% in 2018 volgt een toename van 4% in 2019. Als aandeel van de Nederlandse economie komt de software en services sector daarmee voor het eerst uit op 3%. De sector is tussen 2003 en nu, gemeten als percentage van de economie, in omvang verdubbeld en is daarmee groter dan de horeca en kleiner dan de detailhandel.

Dit blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Software blijft een groeimarkt en wordt daarbij gedreven door cloud computing en de digitalisering van de economie. Hierdoor is software in steeds meer delen van een onderneming onmisbaar voor het aanbieden van producten en diensten. Ook binnen het security segment is de groei sterk. Na de invoering van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) heeft bescherming van privacygevoelige informatie nog meer prioriteit gekregen.

ing-softwaresector-2019.png

Meer vraag naar data-analyses en informatiedeling

Ferdinand Nijboer, ING sectoreconoom ICT sector: "De vraag naar technologieën en oplossingen voor zaken als data-analyse en het delen van informatie groeit. Bij belangrijke klanten als de overheid, industrie en de financiële sector nemen investeringen in digitalisering verder toe. De software sector profiteert hiervan."

De schaarste aan geschikt personeel is voor de softwaresector een constante uitdaging, waarbij de concurrentie ook van buiten de sector komt: Ongeveer twee derde van de IT-functies bevindt zich buiten de ICT sector. Deze bedrijven wedijveren ook om de diensten van IT personeel. De huidige krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven een groeibelemmering. Eind 2018 ziet vier op de tien software en services bedrijven een tekort aan personeel als rem op de groei. Tegelijkertijd verwacht zes van de tien bedrijven het personeelsbestand in 2019 wel uit te kunnen breiden.

ING-IT-dienstverleners-2019.png

Terug naar nieuws overzicht