Duitsland en Frankrijk bereiken compromis over uploadfilter

06-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Duitsland en Frankrijk bereiken compromis over uploadfilter

Duitsland en Frankrijk hebben een compromis bereikt over een uploadfilter als onderdeel van de nieuwe Europese richtlijn voor auteursrechten. Websites die minder drie jaar beschikbaar zijn, jaarlijks minder dan tien miljoen euro omzetten én per maand minder dan 5 miljoen unieke bezoekers hebben worden uitgezonderd.

Dit meldt Europarlementariër Julia Reda van de Duitse Piratenpartij. Al langer wordt gewerkt aan een uploadfilter als onderdeel van de nieuwe Europese wet. Zo wil Duitsland dat start-ups en kleine bedrijven worden uitgezonderd van de verplichting een uploadfilter te implementeren. Frankrijk wil echter juist dat het uploadfilter verplicht wordt voor alle organisaties ongeacht omvang en aantal gebruikers.

'Impact op veel websites en apps'

Het lijkt er dus op dat beide landen nu een compromis hebben gesloten over de kwestie. Hiermee is EU-brede overeenstemming over het uploadfilter volgens Reda binnen handbereik. Reda waarschuwt dat veel websites en apps niet aan de voorwaarden van dit compromis zullen voldoen, waardoor zij verplicht worden uploadfilters te implementeren. Als voorbeeld noemt zij:

  • Discussiefora op commerciële websites zoals Ars Technici of Heise.de (ouder dan drie jaar)
  • Patreon, een platform waarmee lezers auteurs kunnen financieel kunnen steunen (voldoet aan geen van de drie criteria)
  • Kleine sociale netwerken zoals GetReeled, een platform voor vissers (minder dan vijf miljoen gebruikers, maar ouder dan drie jaar)
  • Kleine Europese concurrenten voor Amerikaanse merken zoals Wykop, een Pools platform waarop nieuws kan worden gedeeld dat concurreert met Reddit (minder dan 10 miljoen euro omzet, maar mogelijk meer dan 5 miljoen bezoekers en ouder dan drie jaar)

Verplicht licenties accepteren

Daarnaast wijst Reda erop dat websites en applicaties die wel aan de drie criteria voldoen verplicht zijn aan te tonen dat zij 'alles hebben gedaan' om licenties te krijgen van rechthebbenden zoals platenmaatschappijen, uitgeverijen en databases met stock foto's voor alle content die gebruikers uploaden. Dit is volgens de Europarlementariër in de praktijk onbegonnen werk. Websites die niet over een dergelijke licentie beschikken, zijn verplicht iedere licentie te accepteren die zij door rechthebbenden krijgen voorgelegd. Deze verplichting geldt ook als websites content van deze rechthebbenden niet op hun platform willen hebben en deze content dus willen verwijderen.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht