Wouter Hoeffnagel - 05 februari 2019

Zwakkere wereldeconomie zet ICT-investeringen onder druk

Zwakkere wereldeconomie zet ICT-investeringen onder druk image

De ICT-investeringen vanuit bedrijven wereldwijd staan de komende vijf jaar onder druk door de zwakkere wereldeconomie. Naar verwachting wordt in 2022 zo'n 4,6 biljoen dollar geïnvesteerd in ICT, een stijging van ongeveer 4% per jaar. Met 2,9 biljoen dollar is 63,3% van deze investering afkomstig van bedrijven.

Dit voorspelt IDC. Bedrijven staan voor de uitdagingen voldoende budget vrij te maken voor nieuwe technologie. Dit is van belang, aangezien hun groei en concurrentievermogen in belangrijke mate afhankelijk is van digitale transformatie, kunstmatige intelligentie (AI) en data analytics.

Consumentenbestedingen blijven achter

De groei van de consumentenbestedingen zal achterblijven bij zakelijke en overheidsuitgaven, wat vooral te danken is aan de toenemende verzadiging van de smartphone- en tabletmarkt. Het segment professionele diensten inclusief cloud- en digitale serviceproviders groeit naar verwachting met 7% het snelst. IDC wijst erop dat de investeringen in cloud snel stijgen, wat onder meer te danken is aan de snelgroeiende aantal aanbieders van cloudinfrastructuur.

Andere snelgroeiende segmenten zijn media (+ 6%), banken (+ 5%), retail (+ 5%) en productie (+ 5%). De budgetten stijgen het minst bij de overheid, gevolgd door groothandels en bouwbedrijven.

Amerikaans-Chinese handelsoorlog heeft impact

"Op de korte termijn blijft de handelsoorlog tussen de VS en China zorgen voor volatiliteit in de vooruitzichten", aldus Stephen Minton, vice-president bij IDC's Customer Insights & Analysis. "Sommige bedrijven worden ook tegelijkertijd ook geraakt door een zwakkere verkoop in China, wat een steeds belangrijkere exportmarkt is voor de maakindustrie. In China kan de impact langere tijd zichtbaar blijven, waarbij bedrijven in de maakindustrie en financiële dienstverlening het meest getroffen worden."

In Azië / Pacific is de handelsoorlog tussen de VS en China een tweesnijdend zwaard, dat zowel uitdagingen als kansen biedt. Veel bedrijven zijn voor hun inkomsten in toenemende mate afhankelijk van China. Deze bedrijven zullen zich mogelijk genoodzaakt zien hun activiteiten op de Amerikaanse markt af te bouwen. Aan de andere kant biedt het conflict kansen om de export naar de Amerikaanse markt te vergroten.

Kansen voor de Indiase maakindustrie

"De handelsoorlog biedt ongetwijfeld kansen voor de Indiase maakindustrie", zegt Ashutosh Bisht, senior research manager voor Azië / Pacific in IDC's groep Customer Insights & Analysis. "Veel bedrijven in Azië zullen echter genoodzaakt zijn om hun relatie met de VS en China in evenwicht te brengen, en zullen meestal een negatieve invloed ondervinden van escalatie."

Het tegengaan van het negatieve sentiment rond de economie in China is de toenemende vraag naar ICT-oplossingen met betrekking tot digitale transformatie. Dit leidt tot grote investeringen door grote ondernemingen en staatsbedrijven in sectoren zoals de detailhandel, de industrie, de gezondheidszorg en financiële diensten, vooral rond cloud en AI. Digitale transformatie levert ook technologische budgetten op in Europa.

Meer klantgerichtere benaderingen

"Bedrijven in West-Europa willen niet alleen nieuwe technologieën zoals AI en robotica omarmen om hun bedrijfsprocessen te verbeteren, maar ook meer klantgerichte benaderingen voor het nemen van beslissingen over IT-uitgaven omarmen", zegt Andrea Minonne, onderzoeksanalist voor West-Europa in IDC's Customer Insights & Analysis groep. "Dit geldt met name voor klantgerichte sectoren als retail, bankieren, transport en telecommunicatie."

De totale groei in West-Europa blijft naar verwachting in de prognoseperiode enigszins achter bij de opkomende markten in Azië / Pacific. De Amerikaanse markt noteert naar verwachting juist enkele sterke groeipercentages. Bedrijfsinvesteringen in digitale transformatie, cloud en AI zullen bijdragen aan een algehele Amerikaanse groei van 4,5% ten opzichte van de prognose. Hiermee is de VS samen met Latijns-Amerika na China de snelst groeiende regio voor ICT-investeringen.

"In de Verenigde Staten wordt verwacht dat de professionele services-industrie zal blijven groeien met sterke technologische groei en investeringen. De vraag naar cloud-based delivery, nieuwe apps en op technologie gebaseerde services vertonen geen tekenen van vertraging, en daarom zijn we optimistisch over de groeikansen voor deze industrie", zegt Jessica Goepfert, vice-president in IDC's Customer Insights & Analysis groep. "Door de consument aangestuurde sectoren zoals de detailhandel en de horeca profiteren van hogere lonen en besteedbare inkomens. In reactie hierop proberen bedrijven in deze ruimte een onvergetelijke klantervaringen te ontwikkelen en leveren. Deze ervaringen zijn op maat aanpasbaar en bevatten technologie. Zo implementeren hotels bijvoorbeeld technologie in hotelkamers die met behulp van mobiele apps kan worden aangestuurd."