Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2019

Meer risicokapitaal dankzij financieringsinstrumenten van EZK

Vijf financieringsinstrumenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hebben gezorgd voor meer aanbod van risicokapitaal in de Nederlandse markt en een betere toegang tot risicokapitaal voor ondernemers. Bedrijven konden hierdoor meer innovatieve producten kunnen ontwikkelen.

Dit blijkt uit de evaluaties van vijf financieringsinstrumenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de financieringsmonitor van het CBS. Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK: “Uit de evaluaties blijkt dat onze financiering ondernemers verder helpt. Nu is het tijd om door te pakken en bedrijven extra te helpen met bijvoorbeeld het aantrekken van risicokapitaal. We verlengen daarom onze succesvolle financieringsinstrumenten.”

Vijf instrumenten

Het gaat om de volgende vijf financieringsinstrumenten:

  • Vroegefasefinanciering (VFF): De VFF is een lening van de overheid om te kunnen testen of een idee van een startup kans van slagen heeft op de markt. Dit betreft de zogeheten proof of concept fase.
  • InnovatieKrediet: Het Innovatiekrediet is een krediet van de overheid voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief.
  • Seed Capital-regeling: De Seed Capital-regeling helpt startups bij het verkrijgen van risicokapitaal bij investeringsfondsen.
  • Dutch Venture Initiative: DVI helpt scale-ups bij het verkrijgen van risicokapitaal bij venture capital fondsen.
  • Groeifaciliteit: De Groeifaciliteit helpt met een overheidsgarantie aan risicokapitaalfinanciers ondernemers bij het aantrekken van risicodragend kapitaal voor o.a. groei-investeringen, export naar het buitenland en bedrijfsopvolging.

Ondernemers aan financiering helpen

Bedrijven hebben financiering nodig om te kunnen groeien, investeren en innoveren. Voor de financiering van innovaties zijn investeerders nodig die bereid zijn risico’s te nemen. Doel van EZK is om ondernemers samen met de markt te helpen aan financiering in verschillende levensfases van het bedrijf, waar de markt dit niet zelf doet. Met name innovatieve startups en scale-ups hebben hier veel behoefte aan. Uit de Financieringsmonitor van het CBS blijkt dat daar juist hier een knelpunt zit.

Sinds de start van deze instrumenten zijn ongeveer duizend Nederlandse ondernemingen met deze instrumenten van EZK gefinancierd. De VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK) en de Seed Capital-regeling worden daarom verlengd met 5 jaar. De fondsen waar Dutch Venture Initiative (DVI) in heeft geïnvesteerd kunnen nog door met investeringen in ondernemingen en voor de Groeifaciliteit (GF) wordt gewerkt aan een alternatief bij Invest-NL. Hieronder een toelichting van de vijf instrumenten: