Merendeel van de Nederlanders beschermt persoonlijke data op smartphone

04-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Merendeel van de Nederlanders beschermt persoonlijke data op smartphone

Twee op de drie Nederlanders van 16 tot 75 jaar kiest er bewust voor bij het installeren van apps op hun smartphone de toegang tot persoonlijke gegevens te beperken of weigeren. 3% is wel eens data kwijt geraakt door een virus of andere malafide software op hun smartphone.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS naar het ICT-gebruik van Nederlandse huishoudens en gebruikers. 87% van de Nederlandse bevolking beschikt over een smartphone. Hiermee gaat ons land samen met Denemarken in Europa aan kop met smartphonegebruik. Veel Nederlandse gebruikers namen vanwege veiligheid- of privacyzorgen maatregelen. Zo heeft 68% van de gebruikers bij het installeren of gebruiken van een app wel eens toegang geweigerd tot persoonlijke informatie, zoals locatie, foto's of contactpersonen. 17% zegt dit nog nooit te hebben gedaan, terwijl 12% niet wist dat deze mogelijkheid bestaat.

Jongere gebruikers nemen vaker maatregelen

Uit de cijfers blijkt dat jongere mensen (16 tot 35 jaar) de toegang tot persoonlijke gegevens vaker blokkeren dan oudere gebruikers. Onder hoogopgeleiden is het aandeel dat dergelijke maatregelen neemt daarnaast met 77% hoger dan onder middelbaaropgeleiden (67%). Onder middelbaaropgeleiden is dat weer hoger dan onder laagopgeleiden (57 procent). Mannen (69%) en vrouwen (68%) beschermen hun persoonlijke gegevens even vaak, blijkt uit de cijfers.

Ook blijkt dat gebruikers boven 35 jaar vaker niet weten dat zij de toegang tot gegevens, locaties of foto's kunnen weigeren. Ook is dit percentage onder laagopgeleiden (16%) hoger dan dan onder middelbaar- en hoogopgeleiden (respectievelijk 12% en 19%).

In top 5

Nederland behoort hiermee tot de top 5 van Europese landen waar de meeste inwoners de toegang tot persoonlijke gegevens beperken of weigeren. Frankrijk gaat met 77% aan de leiding, gevolgd door Duitsland (75%), Zweden en Luxemburg (beide 70%). Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op 58%.

Opvallend is dat Nederland tegelijkertijd ook in de top 5 van EU-landen staat waar gebruikers niet weten dat zij toegang tot gegevens kunnen weigeren of inperken. Dit percentage ligt in Nederland op 12%, terwijl het EU-gemiddelde 7% is.

3% van de Nederlandse gebruikers geeft aan door virussen of malafide software op hun smartphone wel eens data te zijn kwijtgeraakt. Op dit vlak scoort Nederland goed. Samen met het Verenigd Koninkrijk (2%), Finland, Oostenrijk, Portugal, Estland en Cyprus (allen 3%) staat Nederland aan de onderzijde van deze ranglijst. Gebruikers uit Hongarije, Malta (beide 13%) en Bulgarije (11%) raken het vaakst data kwijt door virussen. Het gemiddelde percentage in de EU ligt op 5%.

Terug naar nieuws overzicht