Samsung en Apple zijn opnieuw grootste kopers van halfgeleiderchips
04-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Samsung en Apple zijn opnieuw grootste kopers van halfgeleiderchips

Samsung Electronics en Apple blijven de twee grootste kopers van halfgeleiderchips in 2018. De twee bedrijven vertegenwoordigde afgelopen jaar 17,9 procent van de totale wereldwijde markt. Dit is een daling van 1,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De OEM's in de top 10 verhoogden hun aandeel in de chipuitgaven in 2018 echter tot 40,2 procent, tegenover 39,4 procent in 2017.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "Vier Chinese original equipment manufacturers (OEM's) - Huawei, Lenovo, BBK Electronics en Xiaomi - staan ??in de top 10 in 2018, terwijl dit er in 2017 nog drie waren. Tegelijkertijd is de toename van investeringen in halfgeleiders vanuit Samsung Electronics en Apple in 2018 afgenomen", zegt Masatsune Yamaji, senior principal analist bij Gartner. "Huawei verhoogde zijn chipuitgaven met 45 procent en haalt zowel Dell als Lenovo in om de derde plek te bemachtigen."

Twee nieuwkomers in top 10

Acht van de top 10 bedrijven uit 2017 staan in 2018 opnieuw in de top 10. Kingston Technology en Xiaomi hebben dit jaar de plaats van LG Electronics en Sony ingenomen (zie tabel 1). Xiaomi steeg acht plaatsen naar de 10e positie en verhoogde de halfgeleideruitgaven met $ 2,7 miljard in 2018, een groei van 63 procent jaar op jaar.

gartner-halfgeleidermarkt-2018.png

De aanhoudende marktconsolidering op de pc- en smartphonemarkten heeft een aanzienlijke impact gehad op de positie van kopers van halfgeleiders. Vooral de grote Chinese OEM-smartphones hebben hun marktdominantie weten te vergroten door concurrenten uit te schakelen of te kopen. Deze consolidatie heeft tot gevolg dat de halfgeleideruitgaven van de 10 grootste OEM's aanzienlijk zijn gestegen. Deze partijen zijn inmiddels goed voor 42% van de totale investeringen in halfgeleiders in 2018, ten opzichte van 39,4% in 2017. Deze trend zet naar verwachting door, waardoor leveranciers van halfgeleiders meer moeite zullen hebben hoge marges vast te houden.  

Dalende geheugenprijzen

Een andere factor die van invloed was op de markt, waren de geheugenprijzen. Hoewel de DRAM-gemiddelde verkoopprijs (ASP) de afgelopen twee jaar hoog was, neemt deze nu af. De impact is echter beperkt, omdat OEM's hun geheugeninhoud zullen vergroten wanneer de ASP afneemt en in premiummodellen investeren. Gartner voorspelt dat het aandeel van de totale geheugenchip-omzet in de totale halfgeleidermarkt 33 procent zal zijn in 2019 en 34 procent in 2020, hoger dan het aandeel van 31 procent in 2017.

"Met de top 10 kopers van halfgeleiderchips die een steeds groter deel van de markt beheersen, moeten technologieproductmarketeers bij chipleveranciers een meerderheid van hun middelen toewijzen aan hun top 10 potentiële klanten", legt Yamaji uit. "Het is van cruciaal belang dat ze profiteren van het open budget dat beschikbaar is vanwege de lagere ASP's van geheugen en klanten aanmoedigen om geavanceerde chips te gebruiken of geheugeninhoud te vergroten."

Terug naar nieuws overzicht