Apple geeft Facebook en Google weer toegang tot developer-accounts

04-02-2019 | door: Redactie

Apple geeft Facebook en Google weer toegang tot developer-accounts

Facebook en Google mogen weer gebruik maken van hun accounts waarmee ze updates voor iOS-apps testen. Apple had de accounts tijdelijk geblokkeerd, omdat ze verkeerd waren gebruikt. Maar die schorsing is nu opgeheven, laten Facebook en Google weten aan technieuwssite Ars Technica.

De developer-accounts zijn bedoeld voor intern gebruik. Bedrijven kunnen er apps en updates mee testen voordat ze via de App Store worden gedeeld met het grote publiek. Ook kunnen ze er apps plaatsen die de eigen medewerkers nodig hebben bij de dagelijkse gang van zaken.

Facebook bleek het account echter te gebruiken om het publiek te bereiken. Tieners en jonge volwassenen kregen geld om een speciale app te downloaden, waarmee de sociaalnetwerksite hun surfgedrag in detail volgde. Facebook had in principe toegang tot onder meer privéberichten, foto's, video's, e-mails, locatiegegevens, zoekgeschiedenis en surfgeschiedenis. Volgens Facebook was dat marktonderzoek. Doordat Facebook dat via het developer-account deed, ontweek het de controles van Apple.

Later bleek dat Google ongeveer hetzelfde deed, ook al ging dat bedrijf iets minder ver. Apple greep in. Door de blokkade kon Facebook tijdelijk geen updates van Instagram, Messenger en Facebook zelf meer testen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht