Wouter Hoeffnagel - 03 februari 2019

Studenten maken onderhoud van industriële systemen voorspelbaar met IoT en cloud

Het onderhoud van industriële systemen is voorspelbaar te maken, blijkt uit onderzoek van studenten aan Avans Hogeschool. Een betere voorspelbaarheid draagt bij aan lagere onderhoudskosten.

Dit heeft een groep studenten van de opleiding Elektrotechniek van de Avans Hogeschool aangetoond bij de afrondingspresentatie van hun Minor Proces Automatisering. De opdracht kwam tot stand via een samenwerking tussen Avans Hogeschool, Dimensys en World Class Maintenance (WCM).Het onderzoek is uitgevoerd bij Fieldlab CAMPIONE op Gate 2 in Gilze-Rijen. WCM, een netwerkorganisatie die de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van onderhoud bevordert, bracht Avans Hogeschool en Dimensys hier bij elkaar.

Onderhoudsstatus van vloeistoffilters

Walter Hoolwerf van Dimensys: “Vanuit onze specialismen asset management en lifecycle maintenance hebben wij met Avans Hogeschool een opdracht voor de Minor Proces Automatisering samengesteld. Studenten konden bij het Fieldlab aan de slag met een experimentele proces-opstelling om onderzoek te doen naar de onderhoudsstatus van vloeistoffilters. Dimensys heeft hen daarbij ondersteund met advies, technologie en data uit de praktijk.”

De studenten hebben een Internet of Things (IoT)- en cloud-oplossing geïmplementeerd om vloeistoffilters in de gaten te houden. Zodra een drukverschilsensor op de filter een afname van functionaliteit signaleert, gaat er via de cloud een signaal naar het bedrijfssoftware-systeem. Vanaf daar kan een monteursbezoek gepland worden. Voor bedrijven is het zeer belangrijk dat onderhoud precies op tijd plaatsvindt om verspilling en storingen te minimaliseren.

Ontmoeting van onderwijs en bedrijfsleven?

Paul van Kempen van WCM: “Als netwerk voor smart maintenance zijn wij zeer tevreden met de mooie samenwerking van Dimensys en Avans binnen het WCM Fieldlab CAMPIONE. WCM streeft de ontmoeting van onderwijs en bedrijfsleven na, om zo innovaties nog verder aan te jagen. De CAMPIONE-testinstallatie in Gilze-Rijen is een demoplaats van de laatste stand van zaken op het gebied van onderwijs en techniek.”

Avans Hogeschool werkt sinds 2016 samen met WCM in Fieldlab CAMPIONE om studenten praktijkgerichte projecten aan te bieden. Rene Potters van Avans Hogeschool: “Vanuit de opleiding Elektrotechniek werken wij hard om het tekort aan technici in Nederland terug te dringen. Samenwerking met het bedrijfsleven geeft studenten een uitgelezen kans om direct met de praktijk in aanraking te komen. Het is geweldig om hier met Dimensys en WCM gestalte aan te geven.”

Verdere samenwerking

Dimensys hoopt dat de samenwerking met WCM en Avans Hogeschool de opmaat zal vormen tot meer. Een eerstvolgende stap is al gezet. Dinsdag 19 maart organiseren Dimensys en WCM samen een inspiratiesessie rondom de thema’s IoT en Smart Maintenance.