'Gegevensbescherming is een issue van nationale veiligheid'
28-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Gegevensbescherming is een issue van nationale veiligheid'

Vandaag, maandag 28 januari, is het internationale Data Privacy Day, een moment om stil te staan bij de noodzaak om (persoonlijke) gegevens te beschermen. David Higgins, Director of Customer Development bij CyberArk, bepleit dat dit niet alleen nodig is voor de beveiliging van onze digitale aanwezigheid, maar een issue van nationale veiligheid is.

"Gegevensbescherming is niet een zakelijke of individuele aangelegenheid, het gaat om veiligheid op nationaal niveau en zelfs landsbelang. Op deze Data Privacy Day moeten bedrijven al hun medewerkers, dus niet alleen de IT-afdeling, aanzetten om na te denken over hoe ze omgaan met gegevens en hoe deze worden beveiligd."

Meest waardevolle asset

Higgins: "Data is de meest waardevolle asset geworden; gegevens die grote schade kunnen aanrichten in het leven van burgers is aantrekkelijk voor aanvallers. Gestolen inloggegevens die tot een datalek leiden, kunnen ervoor zorgen dat zeer gevoelige informatie op straat komt te liggen. Bijvoorbeeld beheerder-logins voor kritische infrastructuur systemen, of medische gegevens die gebruikt kunnen worden bij de profilering van specifieke mensen bij de overheid om tot een gerichte aanval te komen op nutsinstellingen.

"Infiltratie of aanpassingen aan kritische infrastructuursystemen verminderen de controle op nuts-, zorg- en overheidsinstellingen die nodig is om het land draaiende te houden. Het zorgt direct voor risico's voor de publieke veiligheid. Het zijn aanvallen op de fundering van ons land. Daarom is deze Data Privacy Day zo belangrijk. Om te realiseren hoe belangrijk deze instellingen voor ons zijn. Vandaag, en morgen", besluit Higgins.

Terug naar nieuws overzicht
Security